Vilken typ av annonser passar bäst?

Google AdsenseI detta inlägg tänkte jag släppa loss lite tankar om annonsval. Det handlar alltså inte om annonsernas placering utan vilka, och vilken typ av, annonser man ska visa på en viss sida. Jag har alltid haft min tyngdpunkt på AdSense, men har på senare år kompletterat mer med affiliate. Det är främst TradeDoubler jag använder eftersom jag tycker de har ett bra utbud av annonsörer som dessutom passar mina sajter mycket bra.

Nu har jag börjat fundera på om jag av misstag sänker mina intäkter genom att blanda AdSense och affiliate på vissa sidor. De sidor jag främst tänker på är sidor som är väldigt säljinriktade, t.ex. hotellbokningar. Många besökare har hittat dit för att de vill boka hotell, vilket gör att jag valt att placera banners och djuplänkar till Hotels.com. Men vad händer om de klickar på Hotels.coms AdSense-annons och bokar ett hotellrum? Jo, jag får ungefär 2,50 kr för klicket. Hade jag istället skippat AdSense och enbart kört TradeDoubler-annonserna hade jag fått 9 % i provision på ordervärdet.

Jag menar inte att man ska byta ut AdSense överallt, utan bara på vissa sidor som besöks av extra köpsugna besökare. På andra, mer allmänna sidor, kan man med fördel behålla en stor andel Adsense-enheter. Jag har inte gjort något test på detta, men tycker det låter rimligt att man riskrar att förlora en hel del provision med mycket PPC-annonser.

8 kommentarer

 1. Kan bara säga en sak: SPLIT TESTA!!!

  Jag hade en site som drog in 150 kr/mån i adsense, ändrade till enkom affiliate (självklart relaterade annonser) och den drog fortfarande in 150 kr/mån. Testa både adsense och affiliate och WOHA! 500 kr/mån … varför? inte en aning. Mitt splittest sa att det var så, och statistiken vill vi ju ha rätt.

  Andra siter tjänar ingenting på affiliate utan enkom adsense och vice versa.

  testa testa och läs av resultatet, det är det enda vettiga jag kan säga =)

  1. Jag håller helt med dig om att testning är den enda vägen till säkerhet. Problemet är bara att jag tycker det är jobbigt att sätta upp ett A/B-test. Nu handlar det om sajter som redan nu genererar ganska bra intäkter vilket hjälper till att motivera mig. Men jag tror att man kan pressa upp intäkterna ytterligare.

 2. Att köra både adsense och affiliate på en sida kan både vara positivt och negativt. I ditt exempel skulle jag nog fokusera mer på affiliate, eftersom du kan gå miste om så mycket pengar.

  Annars kan det vara bra att försöka kränga lite produkter på sidan av en MFA sida. Jag har ökat mina intäkter mycket när jag kört både adsense och affiliate istället för enbart en utav dem. Det är viktigt att man testar sig fram ;)!

  1. Ja det tycker jag allt de gör. Jag jobbar kanske mycket med djuplänkar till recenserade hotell, men kompletterar även med en formulärbanner i sidebar.

   Tror man tjänar mycket på att de stärker sitt varumärke genom TV-reklam. Får man väl in en cookie så kan man dra nytta av att kunder blir påminda senare via TV-reklamen.

 3. Har själv enbart kört på adsense. Men jag håller på att prova mig fram med affilliate också. Och med dina funderingar så är det helt klart att jag gått miste om en hel del pengar genom att enbart köra med adsense.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *