Är din webbshop värd förstaplatsen?

Driver du en webbshop och strävar efter viktiga förstaplatser på Google? Det är bra, men du bör alltid ställa dig frågan om de olika sidorna är värda att ligga på förstaplatsen, sett ur Googles ögon. Ofta ska man behandla Google som en helt vanlig kund. Både kunden och Google vill ha mycket information som de kan värdera för att fatta sina respektive beslut. Kunden fattar ett köpbeslut genom att ta del av prisuppgifter, tillverkare och teknisk beskrivning medan Google fattar beslut om ranking utefter nyckelord, innehållsmängd, bilder och länkpopularitet. Det kan vara svårt att sökmotoroptimera en webbshop eftersom man helst vill hålla sajten så ren som möjligt för att framhäva sitt produktsortiment. Samtidigt gynnas den starkt av mycket text. Här spelar designen en viktig roll. Den ska tillåta dig att lägga in relativt mycket text samtidigt som produkterna synliggörs.

Innehåll

Jag förutsätter att din webbshop är korrekt kodad med titlar, meta-descriptions och rubriker m.m. Nu ligger istället fokus på att få till minst 100 ord som beskriver varje produktkategori. Denna text placeras förslagsvis i en informationsruta direkt under produktkategorins huvudrubrik. Här gynnas du av en bred design eftersom texten då inte inkräktar i höjdled och på så sätt trycker ner produkterna. Det ska finnas mycket text samtidigt som produkterna syns utan att den potentiella kunden behöver scrolla på sidan.

Jag tycker Flowerhouse har lyckats ganska bra, t.ex. med sin sida om begravningsblommor. Det finns dock förbättringar att göra. Utan att vara någon expert på e-handel så måste jag ändå säga att jag tycker texten trycker ner produkterna på tok för mycket. I detta exempel skulle jag ha lagt produkterna innan första underrubriken. Det vill säga, först en övergripande kategoribeskrivning, sedan produkter, och till sist lite mer text under produkterna.

  • Minst 100 ord beskrivande text i produktkategorierna.
  • Minst 100 ord lång produktbeskrivning.
  • Genomtänkta och korrekta rubriker på både kategori- och produktsidor.
  • Genomtänkta titlar med tydlig hierarki; t.ex. ”Begravningsbukett medium – Begravningsblommor – Flowerhouse.se”
  • Placera texten så att den inte döljer dina produkter.

Navigation

För att vara värd förstaplatsen måste du vara tydlig mot Google och dina besökare. En genomtänkt navigering är också viktigt, inte minst för att förbättra avslutsfrekvensen. Du har säkert lagt många timmat på att analysera hur kunder beter sig när de kommer till din webbshop. Lägg även några timmar på att analysera hur Google uppfattar din navigation. 

  • Riktiga länkar. Inte Javascript eller Flash.
  • Vanlig text som ankartext i navigationslänkar. Dessa ska även innehålla nyckelord som är relevanta för målsidorna.
  • Tydlig hierarki och tydliga produktkategorier.

URL:er

Din webbshops URL:er (webbadresser) bör vara sökmotorvänliga. Varje sida ska självklart ha en unik och statisk adress. Driver du en webbshop som är byggd med frames (ramar) är det bara att beklaga. Du känner igen frames-baserade sajter på att adressen i webbläsaren inte förändras när du navigerar dig runt på sajten. Det finns dock frames-baserade sajter som visar olika adresser. Vill du ha frames-funktionen rekommenderar jag dig att istället använda dig av scrollbara divar.

Sökmotorvänliga statiska och unika URL:er gynnar din webbshop när andra länkar till dina produkter. Du möjliggör för andra att djuplänka direkt till en specifik produkt och du ökar chansen att länkens ankartext innehåller relevanta sökord.

Avslutningsvis

Hoppas detta inlägg gett dig lite nya idéer. Försök se objektivt på din webbshop och fråga dig själv om den verkligen är värd att ligga etta på Google. När du helt ärligt kan säga att den är värd det har du mycket av arbetet bakom dig. Då är det bara att gå vidare med relevanta och starka länkar.

2 kommentarer

  1. Jag har planer på att bygga en egen webbshop. Men känns lite som att uppfinna hjulet på nytt. Har du några tips på opensource-lösningar för sökmotoroptimerade webbshoppar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *