Vårkampanj bland spammarna

Under det senaste dygnet har jag mottagit över 150 spamkommentarer här på bloggen. Som tur är har jag Akismet som skyddar mig mot dessa så att de aldrig visas för er besökare. Det är rdessutom mycket enkelt att ta bort dessa, två klick i WordPress-admin är det enda som krävs.

Vad denna anstormning av spamkommentarer kommer från är däremot ett mysterium för mig. Under en mycket lång tid har jag snittat 2-3 spamkommentarer per dag. Endast vid två tidigare tillfällen har jag mmärkt liknande avvikelser. Är det så att spammarna regelbundet kör massiva attacker mot bloggar? Har någon av er märkt av en kraftig ökning det senaste dygnet.

Hur kan man då göra för att undvika att ens blogg blir överfull av spam? Det finns enligt mig en bra metod, och flera dåliga. Jag börjar med de jag tycker är dåliga.

Att sätta attributet rel=”nofollow” på länkarna hjälper inte så mycket eftersom spamrobotarna verkar skjuta vilt omkring sig, och posta kommentarer genom alla möjliga webbformulär. Med denna metod straffar du även seriösa kommenterare genom att inte bjuda på en värdefull länk som tack för kommentaren. Det enda som är bra med denna metod är att du inte ger någon länkstyrka till spammarna, vilket kan skada din sajts anseende hos Google.

Ett annat sätt är att moderera alla kommentarer som inkommer till bloggen. Detta är ett tidskrävande arbete speciellt om det kommer stora mängder spam som blandar sig med de seriösa kommentarerna. Ofta kan man låta de som redan tidigare blivit accepterade vid moderation att förtsättningsvis kommentera utan att genomgå godkännande, vilket kan lätta arbetsbördan en aning.

Ett bra sätt att slippa spam är att installera Akismet på din blogg. Jag vet med säkerhet att det funkar med WordPress, men hur det är med andra bloggverktyg vet jag inte. Akismet är helt gratis för privatpersoner och stoppar effektivt alla spamkommentarer. Jag har haft ett hundraprocentigt skydd sedan starten för över ett år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *