Varför man kan skippa Bing och Yahoo

Som ni säkert har märkt så skriver jag ju mycket om sökmotoroptimering. Det handlar uteslutande om optimering mot Google, vilket kanske lämnar många undrande över varför jag utelämnar de andra sökmotorerna på marknaden. I Sverige står Google för uppskattningsvis mellan 90 och 95% av sökningarna. Det ger Bing och Yahoo en gemensam marknadsandel på ungefär 5-10%.

Eftersom Google står för så stor del av sökningarna är det självklart att ha fokus på den sökmotorn. Google har även sina riktlinjer som bör följa för att undvika bestraffning i form av uteslutning eller nedflyttning.  Börjar man då följa optimeringsråd för Bing och Yahoo som man sedan tillämpar på sin webbplats finns risken att dessa råd strider mot Googles riktlinjer. Man måste därför dubbelarbeta med den optimeringen. Först måste man lära sig vilka faktorer de andra sökmotorerna värderar, för att sedan kontrollera så att detta inte upprör Google.

Personligen tycker jag inte det är värt besväret att sökmotoroptimera för dessa eftersom marknadsandelarna är så pass låga. Hade Google, Bing och Yahoo istället haft 33% vardera så hade läget självklart varit annorlunda. jag är inte beredd att vare sig riskera min Google-optimering, eller lägga ner extra tid för att eventuellt vinna ytterligare 5-10% besökare. Då kämpar jag hellre på med Google för att kräma ur mer ur den kakan. Jag bör även tillägga att om du optimerar för Google så gör det antagligen också nytta på Bing och Yahoo, så helt optimerad är inte din sajt hos dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *