Val av sökord och sökfraser

Att välja ut vilka sökord och sökfraser man vill positionera sig bra på är mycket viktigt. Förutom att de ska vara relevanta för din sajt så bör det även finnas personer som söker på frasen eller sökordet. Det är därför viktigt att ta reda på vad folk söker på, och vilken fras de använder vid dessa sökningar. Om du har en reseguide om Island, ska du då optimera frasen “hotellrum på Island” eller “hotell på Island”? Jag kan nog, utan att kolla upp det, påstå att den sistnämnda frasen har flest sökningar.

För att få en uppfattning om vilka fraser folk söker på finns lite olika verktyg att ta hjälp av. Med hjälp av dessa får man som sagt en uppfattning, några exakta siffror går så vitt jag vet inte att få tag på. Insights for Search låter dig jämföra sökvolymen på olika fraser i förhållande till varandra. Det kan hjälpa då du står och väger på om du ska använda den ena eller den andra. Med Keyword Tool kan du också få en uppfattning om hur många som söker på en viss fras. För att få lite fler idéer om hur folk söker kan du även göra en liten undersökning bland personer i din närhet. Be dem t.ex. att leta reda på olika hotell på Island och notera vad de söker på. Är det “hotell island”, “hotell på island” eller “island hotell” o.s.v.?

När du kommit fram till vilka sökord och sökfraser du ska fokusera på bör dessa återfinnas…

  • i länktexter i länkar som perkar till sajten/sidan
  • på sidans rubriker
  • i sidans brödtext
  • i fet eller kursiv stil i brödtexten

De optimerade länkarna bör också peka direkt till eventuell undersida på sajten som handlar om det aktuella sökordet eller sökfrasen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *