Utforming av länktexter

Länktexten, även kallade ankartext, är en mycket viktig faktor när det kommer till att positionera sig bra på olika sökord eller sökfraser. Länktexten bör alltså innehålla dessa sökord och/eller sökfraser. Det är dock inte bara att se till att andra länkar med den utvalda länktexten. Sökordet eller frasen bör dessutom återfinnas på URL:en som det länkas till, så att Google verkligen uppfattar den som relevant. Huruvida det är jätteviktigt vet jag dock inte, Google-bomben mot George Bush där man länkade till en sida med länktexten “Miserable Failure” styrker detta påstående då den länkade sidan inte innehöll frasen.

Länken bör också innehålla en title-text som även den innehåller sökordet man vill optimera för. Syftet med title-attributet är att det ska berätta mer om vad som döljer sig bakom länken, upprepa därför inte enbart sökordet.

Om du skaffar väldigt många inlänkar till din sajt är det också viktigt att variera länktexterna. Google kan börja ana ugglor i mossen om du helt plötsligt får massor inlänkar med exakt samma länktext. Det bör därför finnas en spridning på länktexterna. Om du optimerar för ett enda ord bör det i en del fall även förekomma som en del i en fras. Det kan även vara bra att då och då använda URL:en som länktext för att inte alla inlänkar ska se superoptimerade ut.

Låt säga att vi först optimerar för sökordet “New York”. Då kan spridningen i procent se ut något såhär:

<a href=”http://www.new-york-sidan.se” title=”New York reseguide”>New York</a> (40%)

<a href=”http://www.new-york-sidan” title=”New York sevärdheter”>New York</a> (40%)

<a href=”http://www.new-york-sidan.se” title=”New York”>www.new-york-sidan.se</a> (10%)

<a href=”http://www.new-york-sidan.se” title=”New York”>http://www.new-york-sidan.se</a> (10%)

Och sedan för sökfrasen “hotell i New York”.

<a href=”http://www.new-york-sidan.se” title=”Många bra hotell i New York”>Hotell i New York</a> (60%)

<a href=”http://www.new-york-sidan” title=”Här hittar du många bra hotell i New York”>Bra hotell i New York</a> (20%)

<a href=”http://www.new-york-sidan.se” title=”Här hittar du alla centrala hotell i New York”>Centrala hotell i New York</a> (20%)

När du optimerar länktexten (frasen) “hotell i New York” så gynnas även sökordet  “New York”  av detta. Om du positionerar dig i topp på ett sökord kan det därför vara bäst att enbart fokusera på fraser där detta ord finns med. Att du positionerar dig bra på “New York” betyder inte att du även ligger bra till på fraser som innehåller detta sökord. Det kan ju rentav vara så att fler söker på “hotell i New York” än enbart “New York”.

3 kommentarer

 1. Kul att du skriver mer om SEO nu!

  Litet tillägg: Gissningsvis ÄR det ju fler som söker på “New York” är på “Hotell i New York”, framför allt i sökordsstatistiken i Google Adwords eftersom den vad jag förstått är internationell och New York heter ju New York på de flesta språk iaf.

  Vill du fånga upp svenskar som söker hotell i New York är det därför bättre att optimera för “Hotell i New York”, inte bara för att konkurrensen är lägre utan också för att du får snabbare effekt och rätt besökare som ökar chansen till konvertering. Jag är säker på att du redan vet detta, du har ju koll på läget, men alla kanske inte tänker så. :) Stora mängder besökare är inte allt, utan man vill framför allt ha stora mängder av RÄTT besökare och därmed lägre avvisningsfrekvens. Well, en liten parentes.

  Du har en bra blogg, aj lajk it.

 2. Det är sant att man med fördel kan optimera för specifika fraser, t.ex. “hotell i New York” för att öka konverteringen och minska konkurrensen.

  SEO är ett så stort ämne, och mycket går in i varandra, vilket ofta gör det lite svårt att formulera sig bra alla gånger. Det är lätt att man snöar in på sidospår så att säga.

  Tack för berömet, dä värmer!

 3. Man bör fundera över vad som är naturlig länkning. Min åsikt är att merparten av länkarna till en sajt bör innehålla varumärket. Har man inte det har man en risk i länkstrukturen.

  Tar du en sådan sajt som disruptive så är ca 99% av ankartexterna disruptive och det är ett tecken på kvalite att det är så. Har man det krävs det mkt färre ankartextlänkar.

  mina 25 öre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *