Vad kan man förvänta sig av en SEO-kurs?

SEO-kursSökmotoroptimering är ett populärt område inom stora delar av webbsverige. Alla, från tidningar till småföretagare, är intresserade av att synas högt upp i Googles sökresultat. Detta intresse har skapat en helt ny marknad; SEO-utbildningar. Företag verkar vara mycket villiga att investera i SEO-utbildning av sin personal. Utbildningarna handlar ofta om att skriva för sökmotorer, det vill säga att skapa genomtänkta rubriker och texter. Jag har absolut inget emot detta eftersom det är en viktig del av att skapa en optimerad sajt. Det är däremot långt ifrån allt som krävs för att nå viktiga förstaplatser på Google. För vissa stora sajter kan det mycket väl räcka hela vägen, t.ex. Aftonbladet, Expressen och DN. För de flesta sajter är det bara början på ett mycket mer omfattande projekt.

Däremot tycker jag sökmotoroptimering som begrepp är något missvisande och snävt avgränsat. Sökmotoroptimering kan i sin snävaste avgränsning innebära att sajten är korrekt kodad, har fina url:er, är redirectad och har välskrivet innehåll. Sedan är det klart, den är optimal för det fortsatta arbetet. För mig är det fortsatta arbetet kanske det viktigaste, det förstnämnda är en självklarhet.

SEO-kurserna utbildar alltså i det jag ser som en självklarhet, en grundförutsättning. Det kursdeltagarna inte får med sig från utbildningen är resurser för att genomföra en effektiv sökmotoroptimering. Det handlar om att snabbt och effektivt bygga länkar till sajten som ska optimeras. Nu har vi gått över från sökmotoroptimering till sökmotorpositionering, vilket jag tycker är ett bättre namn på det fortsatta arbetet.

Vad skiljer dessa utbildningar från att anlita en professionell sökmotoroptimerare? Som jag ser det är den största skillnaden just att SEO-konsulten redan har alla resurser för positionering som krävs. Konsulten kan börja direkt och effektivt arbeta med länkbygge i olika former. Den som varit på en SEO-kurs kan förvisso ha fått med sig goda kunskaper, men startsträckan är otroligt mycket längre. Kursdeltagaren måste bygga upp allt från grunden innan arbetet kan sätta igång. Detta är inget man gör på en vecka eller två utan det tar snarare ett år innan allt är på plats och processerna är ordentligt förfinade.

Som jag nämnde tidigare är jag medveten om att vissa sajter har bra förutsättningar redan från början, och att det enda som krävs är några mindre förändringar av innehållet. För merparten av webbplatsägarna är det däremot inte så. Länkar (som är den i särklass viktigaste rankingfaktorn) kommer inte naturligt i den takt man önskar. Dessa måste man aktivt arbeta med. Vilket sätt som är det bästa varierar beroende på vilken typ av webbplats som ska ta emot länkar.

SEO-utbildningar är bra, men se dem som en långsiktig kompetensutveckling. Inte något som dramatiskt kommer förbättra er synlighet över en natt.

4 kommentarer

 1. Pingback: | @AndersIvar
 2. Bra så @kriwe
  Jag har för lite kunskap om de flesta kurser för sökmotoroptimering för att uttala mig om något mer än vad jag önskar att de ska innehålla. Men, om jag utgår från din beskrivning, och accepterar den så skulle jag vilja hänga på och stryka under.

  Förutom den grundläggande kunskapen ska jag få reda på vad jag ska göra närmast efter kursen. Då är det av stor vikt att jag får tips och tankar just kring frågan, vem gör vad när och hur?

  Jag kan exempelvis vara hjälpt av att diskutera skillnaden mellan den kortsiktiga kostnaden och den mer långsiktiga investeringen. En sådan diskussion kan mycket väl utmynna i att jag tålmodigt ska göra allt arbete själv. Den kan också utmynna i att jag faktiskt måste inse faktum, jag behöver hjälp under den närmaste tiden, nu genast, inte senare.

  Kunskapen och förmågan att skilja på värdet av den kortsiktiga kostnaden och den långsiktiga investeringen är i sig en investering som jag är ute efter. Den kunskapen hjälper mig ofta att inse att jag sällan kan kosta på mig att kategoriskt bara välja det ena alternativet.

  Med andra ord, kursen är bra om den lär mig hantera både det korta perspektivet och det längre perspektivet. Då har min kostnad för kursen övergått till en investering som tillfaller mitt eget bolag.

  1. Tack för att du tog dig tid att kommentera. Mycket bra skrivet!

   Det förtydligar lite det jag ville säga på slutklämmen. Även om man går en jättebra kurs så finns det en startsträcka om man ska göra allt själv. Den närmaste tiden är det nog bra att anlita någon som redan har allt på plats. Parallellt med detta bygger man sedan själv upp en egen kapacitet som gör att man successivt kan fasa ut konsulten.

   Ett alternativ är ju såklart att ha kvar konsulten hela tiden. Då är värdet av kursen att man har bättre koll på hur man vill att denne ska arbeta, samt att man kan göra lite småjobb själv. Det gäller kanske främst en- och fåmansföretag där man inte kan sätta en hel anställd på uppgiften.

 3. Har gått på en del sådana kurser, och skulle nog säga att de är användbara för nybörjare, men tyvärr är nivån ofta väldigt låg, dvs. det är ofta rena självklarheter som gås igenom, vilket gör att alla utbildningar jag själv varit på varit slöseri med tid för den som redan jobbat med detta ett tag.
  Så jag brukar mest rekommendera dessa kurser för nybörjare faktiskt. Dock kan det vara bra för egot att gå på dessa kurser, för man får ju bekräftat att man tänker och gör rätt i alla fall, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *