Vad är en MFA-sajt?

Jag läste nyss en forumtråd angående länkbyten där skaparen av inlägget inte gärna ville göra länkbyten med MFA-sajter, alltså sådansa som skapats enbart för att kunna publicera relevanta Adsense-annonser. MFA = Made for Adsense. Jag började då fundera på hur jag definerar en MFA-sajt och hur min definition möjligen kan skilja sig från andras.

Vad är det då man ska väga in i denna defintition? Är det ett kännetecken att designen är enkel, eller att kvaliteten på innehållet är dåligt? Kanske är det rentav mängden innehåll, eller mängden annonser, som bestämmer om det handlar om MFA?

På engelska Wikipedia beskrivs MFA-sajter som webbplatser vars enda syfte är att få besökare som sedan klickar på annonser. MFA-sajter anses spamma, och späda ut sökresultatet så att det blir mindre tillfredsställande för användarna.

Jag kan hålla med om definitionen ”vars enda syfte är att få besökare som sedan klickar på annonser”. I stort sett alla sajter som visar reklam är beroende av intäkter från denna, vilket gör att ett syfte med sajten är att få besökare att klicka på reklam. Dessa klassas dock inte som MFA-sajter eftersom de bidrar med kvalitativt innehåll som besökarna uppskattar, trots att ett stort syfta med sajten är att få intäkter från annonsering. Jag kan också hålla med om att MFS-sajter ofta späder ut sökresultatet och i många fall gör det sämre.

Min definition av en MFA-sajt

 • Innehållet är till mängden litet och ofta dåligt skrivet. Det märks att skaparen inte lagt ner sin själ i texterna.
 • Annonserna är placerade på ett sådant sätt att de försöker lura besökaren att de är en del av innehållet på sajten.
 • Sajten använder det maximala antalet annonsenheter (3 st i Adsense) trots att det är lite innehåll på den aktuella sidan.
 • Den grafiska designen är enkel eftersom den inte genererar några extra klick. Däremot är den funktionella designen ofta genomtänkt.
 • Mängden innehåll är litet, vanligtvis består en MFA-sajt av ungefär 5 sidor.
 • Huvudsyftet med sajten är att få besökare som ska klicka på annonser.

När övergår en sajt från att vara MFA till att bli en vanlig accepterad och respekterad sajt? Jag tycker att en sajt som förvisso ser MFA:ig (lustigt ord) ut ändå kan slippa den benämningen om sajten anses vara till nytta för dess besökare. Även om det märks att personen som driver sajten har ett genuint intresse för sajtens ämne och inriktning. Det är som sagt inte fel att driva en sajt som lever på annonsintäkter, för mig är det huvudsyftet och målet med sajten som är avgörande. Ett av många syften kan vara att tjäna pengar, men att man samtidigt vill utöka innehållet och ge besökarna ännu mer glädje av sajten.

Jag kan erkänna att många av mina sajter har börjat sina liv som MFA-sajter, för att sedan byggas ut så att de kan anses vara mer nyttiga än onyttiga. Hoppas jag. Anledningen är att det är så jag gillar att jobba. Jag vill ha olika projekt igång samtidigt som jag kan hoppa runt mellan och bygga  på med mer material  efterhand.

Jag hoppas att detta inlägg har tillfört något och jag välkomnar åsikter i form  av kommentarer. Det är så olika hur man ser på fenomentet MFA-sajter och det tål att diskuteras.

2 kommentarer

 1. Bra sammanfattat! I grunden tillhör jag dem som inte gillar MFA siter just för att det är förekomsten av dem (bland annat) som ligger till grund för att Google får ta till allt mer omfattande metoder för att identifiera skräpsidor, vilket kan komma att bestraffa sidor med relevant och bra innehåll i onödan. Min uppfattning är att de som ägnar sig i huvudsak åt MFA-sidor är medelmåttiga sökmotoroptimerare som har en ganska snäv bild av webben. De är inte tillräckligt bra för att skapa en business vare sig som sökmotoroptimerare, webbkonsulter eller hitta en egen produkt att sälja. De förstör helt enkelt både för målgruppen (de som söker) och informationsgivarna. Föreslår mina kunder att inte använda sig av Ad sense överhuvudtaget även om det kan vara en genväg till lite affärer.

 2. Jag gillar inte heller MFA-sajter, även om jag måste erkänna att många av mina sajter börjar som just MFA. Jag anser dock att jag är lite för ambitiös för att låta dem stanna där, utan vill istället att de skall vinna besökarnas respekt samt ge dem svar på sina frågor.

  I ett inlägg jag skev nyligen beklagade jag mig lite över det faktum att om en sajt ger besökarna för mycket information så viker annonsintäkterna. Detta faktum har gjort att jag, för att hålla mig flytande ekonomiskt, har behållit vissa sajer i ett form av ”MFA-stadie”.

  Tråkigt när min ambition ligger betydligt högre..

  Min önskan är dock att skapa en sajt eller tjänst som är till stor nytta för besökarna samtidigt som den genererar en slant genom annonser.

  Sedan finns det sajter som SEO-företag driver som är riktigt sorgliga… Det är inte MFA-sajter, utan länksajter vars endasyfte är att ge plats åt relaterade sökmotoroptimerade länkar. Ordbajs, ordbajs, ordbajs, relaterad länk, följt av ytterligare ordbajs….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *