Uppfinn hjulet igen!

Många anser att det är bättre och smidigare att återanvända gammal kod för olika funktioner på webbplatser. Det främsta argumentet brukar vara att det är tidsbesparande. Jag anser dock att det kan vara dumt i många fall att använda sig av befintliga lösningar. Det handlar om att ha full kunskap om vad koden gör, vilket du har om du skrivit den själv. Det är dessutom utvecklande för dig och dina programmerings- kunskaper.

Det slitna uttrycket “att uppfinna hjulet igen” syftar som bekant på att det är onödigt att lägga energi på något som redan finns tillgängligt. Men även hjulet har förbättrats genom åren. Bilar kör ju knappast omkring med trästockar som hjul, de har fått gummidäck för att minska buller och friktion m.m. Det jag vill komma till är att jag tycker det är helt ok att vidareutveckla befintlig kod, att kombinera kodstycken för att komma fram till en bättre och effektivare lösning.

Om du vill lära dig programmera och utvecklas inom programmeringen bör du inte enbart använda färdiga lösningar och pussla ihop dem. Alla kan bygga ihop en IKEA-möbel, men man kan inte kalla sig snickare eller hantverkare för den sakens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *