Statistiktjänster till din hemsida

Jag tänkte recensera och tipsa om två statistiktjänster jag använder mig av. Den ena är giganten Google Analytics och den andra är den svenska tjänsten Webstat.

Google Analytics
Google Analytics är ett omfattande statistiktjänst där du kan få fram all möjlig statistik om dina besökare. Grundläggande fakta som besökare, unika besökare och sidvisningar finns såklart, och presenteras på ett bra och lättförståeligt sätt. Du kan också filterera ut statistiken på olika sediment som t.ex hänvisningswebbplats eller land och se antal besökare och den genomsnittliga besökslängden m.m. Google Analytics är som sagt väldigt omfattande och tar lite tid att sätta sig in i och att kunna utnyttja hela kapaciteten. En stor nackdel enligt mig är att tjänsten är ganska långsam, samt att statistiken släpar efter några timmar.

Webstat
Webstat.se mäter enbart unika besökare, per dygn, vecka, månad eller år. För de som är ovana vid hur antalet unika besökare mäts kan det verka lite konstigt om man själv räknar på siffrorna. Men måste ha koll på att en unik besökare under en dag räknas bara en gång per dag. Om man däremot tittar på statistiken över unika besökare per vecka så räknas besökaren bara en gång per vecka. Adderar man därför ihop alla veckodagarna under en vecka så kommer det inte bli samma siffra som veckostatistiken. Om en besökare surfar in på din sida varje dag under en vecka så räknas han i dagsstatistiken totalt sju gånger den veckan, men i veckostatistiken bara en gång.

Webstat är uppdelad i fem avdelningar: Här och nu, när, varifrån, hur och med vad. Dessa rubriker beskriver ganska bra vad som presenteras på respektive avdelning.

Här och nu – Ger en kortfattad statistik över de senaste sju dagarna.
När – Visar statistik över tider på dygnet, dagar, veckor, och månader.
Varifrån – Vilket land, kontinent och internetleverantör besökarna kommer från.
Hur – Kommer besökarna via webbplats eller sökmotor, med vilka sökord.
Med vad – Webbläsare, upplösning, operativsystem, färgdjup och pligins.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *