Sökordsmarknadsföringen växer

Internetworld publicerade i senaste nummmret en mätning över hur annonseringen på nätet är fördelad över fyra kategorier/typer. Dessa kategorier av marknadsföring är onlinekataloger, displayannonsering (banners), e-post och sökordsmarknadsföring.

Fortfarande är displaymarknadsföringen störst med sina 37% av annonseringen. Om jag tolkat det rätt så är det reklambanners det handlar om här, och då räknas affiliatemarknadsföring in under denna kategori.

Lite skrämmande så ligger onlinekataloger (t.ex. Eniro och Infoo) på andra plats med 33%. Det är skrämmande eftersom jag anser det vara en dålig typ av annonsering att lägga pengar på. Det kan hända att jag har fel, och att dessa kataloger istället är effektiva annonsplatser.

Tredjeplatsen hålls av sökordsmarknadsföring. Det är den kategori av internetmarknadsföring som växt kraftigast de senaste åren. Här misstänker jag att det inte handlar om sökmotoroptimering, utan om att ens annonser visas i samband med att vissa sökord skrivs in i en sökmotor. Google Adwords är ett välkänt  verktyg eller tjänst för att lägga upp kampanjer inom sökordsannonsering. Under 2009 lades totalt 1,5 miljarder kronor på sökordsannonsering, vilket är en ökning med 11% mot 2008.

Sökordsmarknadsföringen berör delvis oss publicister som använder Google Adsense. Denna del av sökordsmarknadsföringen har inte hänsyn till inmatade sökord, utan istället de sökord som finns på en specifik webbsida. Genom Google Adwords kan man annonsera både i Googles sökresultat och på de sajter som använder sig av Adsense för att visa annonser.

Sist kommer e-postmarknadsföringen som lägger beslag på 1% av kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *