Sökord i domännamnet

Jag tänkte återkomma till detta brännande heta SEO-ämne. De senaste åren har det blivit mycket intressant att bygga sajter kring s.k. sökordsdomäner. Jag har inte läst något som skulle tyda på att domänen i sig gör att sajten rankar bättre på det aktuella sökordet. Jag har inte heller gjort några egna tester som visat på detta. Trots det tror jag att sökordsdomäner kommer gynna din placering på sökordet.

Detta påstående bygger jag på följande. När du har ditt viktigaste (kanske enda) sökord i domännamnet så kommer så gott som alla inlänkar till sajten vara sökordsoptimerade. När du byter länkar med andra sajter har du möjligheten att styra över vilken länktext som skall användas. Detta har du inte samma kontroll över när det kommer till naturliga/frivilliga/spontana länkar. En bloggare som väljer att nämna din sajt och länka till den kan få  för sig att lägga upp URL:en som länktext, t.ex. ”www.doman.se”. Har du då sökordet i domänen så blir ju länken bra optimerad trots att du inte har kontroll över länktextvalet.

Det är här jag tror (är ganska säker) styrkan i sökordsdomäner finns. Detta spelar dock ingen större roll så länge du inte skapar en kvalitativ sajt med bra innehåll, som det finns anledning att frivilligt länka till.

Känner du redan från början på dig att sajten inte kommer locka till sig något större antal naturliga länkar kan du lika gärna skippa sökordsdomänen. Det är precis vad jag försöker reda ut med min sajt om ögonoperationer och ögonkirurgi, som ligger på det helt orelaterade domännamnet Smuggla.se. Sajten ligger just nu och svävar mitt på SERP 2 på det viktigaste/prioriterade sökordet.

Uppdaterar detta inlägg med några fler fördelar med sökordsdomäner. Den första är att sökord som stämmer överens med det användaren sökte på markeras i fet stil i sökresutlatet, vilket gör din länk synligare och ökar chansen för klick. Av samma anledning är det därför bra om sajtens URL:er innehåller de sökord som är relevanta för respektive undersida.

Jag har även hittat lite som talar för att domännamnet i sig gynnar din placering. Resonemanget i följande citat av Robert Skelton på searchenginez.com är logiskt.

”The hardest to change is your domain name. A domain name is as close to a commitment you will ever get from a webmaster. Everything starts with the domain name, and the words you choose for it are important to you, and they reflect either the name of your site, or its topic. Search engines know this, and they give weight to the words in your domain name.”

Uttalandet är förvisso från 2003, alltså ganska gammalt. Domännamnet är ju faktiskt det svåraste att ändra på i efterhand, om man inte vill börja om från början på ny domän. Det som talar emot är att det är väldigt lätt och billigt att registrera ett ”perfekt” domännamn och bygga en sajt till detta. Något som Google också känner till. Märker de att detta missbrukas kan de enkelt ge domännamnet mindre betydelse.

Han säger också att: ”Unless you launch two identical sites, and get the same links to them and the only difference is the domain name, it is an impossible thing to 100% prove the value of keywords in domains (such is the nature of the SEO business). And even if you did, Google would penalize one of them for having duplicate content.”

Mer läsning: Keyword or branded domain?

2 kommentarer

  1. Hmm, har du något att referera till, utöver egen erfarenhet, när det gäller detta? Jag tror nämligen inte att det är så enkelt utan jag tror snarare att domänen är en av alla de parametrar som säger något till Google om vad sajten handlar om.

    Visst kan man få bra placeringar även utan en domän med nyckelordet i, men jag är övertygad om att det är mycket _lättare_ och kräver mindre arbetsinsats, antal länkar etc om man har ett ”bra” domännamn med det viktigaste nyckelordet i. Sen kan man bara spekulera i om det dessutom har någon effekt på synonymer till och andra böjningar än det aktuella ordet, men det törs jag inte uttala mig om men ser det inte som nån omöjlighet. Jag har ett exempel där jag tror domännamnet haft avgörande betydelse men vill inte skriva om det in public eftersom det rör en kund.

    Andra parametrar som jag är övertygad om att de spelar in och som även ”bevisats” göra det är toppdomän och domänens ålder. Men jag är ganska säker på att nyckelordet i domännamnet gör sitt.

    Man får tro olika, det är det som är det roliga med såna här diskussioner. Vill dock gärna veta mer om varför du tror som du gör om du vill utveckla ytterligare eller har nån slags källa. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *