Sökmotoroptimering är tidskrävande

Jag tror många mindre företagare förfasas över hur dyrt det är att anlita en SEO-konsult för att optimera företagets webbplats. För den oinsatta företagaren kan det säkert verka konstigt, och att det borde vara en lätt match för ett proffs att med en gnutta magi få företagets webbplats att klättra i sökresultatet. Det man betalar för när man köper SEO-tjänster är nästan uteslutande den arbetstid som läggs ner på sökmotoroptimeringen. Det är väldigt tidskrävande.

Till att börja med ska jag kort förklara att det finns två typer av sökmotoroptimering som man ska skilja på. Det är dels den optimering som görs lokalt på webbplatsen och dels den som görs externt.

Optimeringen av webbplatsen kan försvåras av automatgenererad HTML-kod som ett CMS spottat ur sig. För att göra förändringar i denna måste man ev. konfiguera om CMS:et. Att göra dessa förändringar är ofta nödvändigt om koden som genereras innehåller många felaktigheter. En sådan felaktighet skulle kunna vara att den inte genererar korrekta rubriker. Något som är mycket viktigt för att ge sökorden deras rätta värde. Det kan också handla om att ta bort gammal styling i form av font-taggar, något som dock inte är lika viktigt men ändå bör åtgärdas.

När det kommer till att optimera sajten med hjälp av inkommande länkar (off-page SEO) så kan ofta de stora SEO-konsulterna spara mycket tid genom att länka från sina egna nätverk av sajter. Anlitar man en mindre konsult kommer antagligen detta arbete ta längre tid då de egna sajterna inte räcker till för att uppnå det utlovade resultatet. Den mindre konsulten måste då tillkalla förstärkning genom att själv byta till sig inlänkar till din sajt från andra (externa) aktörer.

Oavsett om om det handlar om en större eller mindre SEO-konsult så är detta ett relativt tidskrävande arbete. Det innebär ofta väntetider i mailkonversationer som rör länkbyten. Denna tid är iofs inte debiterbar, men det gör att projektet som helhet tar längre tid. Det tar även ganska mycket tid att lägga upp ett stort antal länkar på webbplatser som konsulten själv kontrollerar. Utöver detta så måste man komma fram till någon form av länkstrategi. En strategi som i slutändan gör att optimeringsmålet nås inom utsatt tid eller med utlovat resultat.

Utöver själva arbetstiden tillkommer även den tid det tar innan förändringarna börjar synas på Google. Detta kan i vissa fall ta några månader efter slutfört arbete. Google ska ju trots allt hinna reindexera din webbplats och göra en ny bedömning av innehållets relevans gentemot de sökord du vill synas på. Det kan även ta tid innan Google hittar alla de nytillkomna länkar som pekar mot din webbplats. Länkar som sedan ska värderas av Google.

Jag hoppas detta inlägg  har ökat förståelsen för de arvoden SEO-konsulter tar ut. Arbetet är inte så enkelt och snabbt överstökat som man först kan tro. Utgå från att en sökmotoroptimering av din webbplats kommer ge fullt resultat efter sex månader, även om SEO-konsulten är färdig redan efter två månader. Det kan naturligtvis ge resultat tidigare, men det är viktigt att ha i åtanke att det inte sker över en natt.

6 kommentarer

 1. Håller med. Jag var själv lika naiv en gång i tiden och tänkte samma sak om webbdesign, men efter att ha hamnat på andra sidan stängslet så förstår man hur mycket tid som faktiskt krävs för att göra ett gediget och bra arbete.

 2. Jag tror det är något generellt. Det verkar som om folk i allmänhet målar upp en kraftigt förenklad bild av vad en viss typ av arbete innebär. Detta sker såklart ofta när de är väldigt dåligt insatta i branschen.

 3. Japp, bra skrivet och jag håller med. Sen så tycker jag SEO i de flesta fall är ett relativt billigt marknadsföringsmedel om man jämför med annan marknadsföring, tex PPC som lätt drar iväg till rejäla kostnader på lite sikt. Förutsatt att det är bra seo då.

 4. Det är ju också så att det är extremt enkelt att byta länkar, vem som helst klarar av det faktiskt! Därför finns det ingen förståelse för att det blir dyrt.
  Anledningen till att man hyr in en konsult är ju förhoppningsvis att det ska bli bättre/billigare än att göra det själv. Om jag ska göra det själv, helt utan ett eget nätverk, eller kontakter med andra som gärna byter länkar, så kommer det helt enkelt att ta jättelång tid. En konsult med ett eget nätverk (av både sajter och bekantskaper) kan få bättre resultat på kortare tid, men han har naturligtvis vett att ta betalt för det.

 5. Dani: Tack, jag tror också att sökmotoroptimering är en relativt billig marknadsföringsform. Det man kan tänka på när man köper SEO-tjänster är att försöka få garantier för att länkarna kommer ligga kvar ett tag.

  Stefan Bergfeldt: Det är kanske lite som målaryrket kontra elektrikeryrket. Målarlöner ligger på en lägre nivå, antaglligen för att ”folk” tycker sig kunna måla själva medan de drar sig för att dra om elen i huset själva.

  Precis som du säger så tror jag att om man sätter sig ner och räknar så kommer kostnaden för SEO:n minst fördubblas om man gör det själv. Förutom att arbetet tar längre tid så kommer man själv eller personalen behöva utbilda sig.

  Jonas: Tack för tipset om Clients From Hell, mycket underhållande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *