Sökmotoroptimera även dina undersidor

Jag har fått för mig att det är ett vanligt nybörjarmisstag att enbart sökmotoroptimera startsidan mot alla möjliga sökord som återfinns på annat håll av sajten. Faktum är att det är svårt (rentav omöjligt) att få startsidan att ranka bra för allt som sajten handlar om. Är det ens rätt tänkt att vilja ha startsidan som ingångssida för all trafik från Google. Det är ju (i de flesta fall) mycket bättre om besökaren hamnar direkt på den mest relevanta sidan istället för att behöva leta sig dit från startsidan. Färre klick betyder mindre risk att besökaren hamnar fel och inte genererar ett avslut.

Här kommer jag först och främst  fokusera på djuplänkar som är optimerade för varje sida. Den sökmotoroptimering som gjorts på sidan (onpage) förutsätter jag är korrekt.

För att förklara hur jag tänker kring sökmotoroptimering av undersidor så hittar jag på en sajt som handlar om hotell i Sverige. För att göra det enkelt så har den bara två avdelningar; “hotell i Stockholm” och “hotell i Göteborg”. Under dessa listas sedan olika hotellrecensioner på egna sidor. För att visualisera hur sajten ser ut har jag skapat följande skiss.

Att man optimerar startsidan för frasen “hotell i Sverige” är väl ganska naturligt. Att även optimera den för “hotell i Stockholm” och “hotell i Göteborg” är däremot inte något jag rekommenderar. Då är det betydligt enklare att få undersidorna att ranka bra på dessa fraser. En avgörande del av optimeringsarbetet är ju att sidan ska innehålla frasen du optimerar mot. Det går också ut på att få länkar, med bra och relevant länktext, till de olika sidorna. Att skapa länkar till startsidan som är optimerade för “hotell i Stockholm” är slöseri eftersom länkarna gör mycket större nytta om dem pekar mot sidan “hotell i Stockholm”. Genom att optimera undersidorna kan du kraftigt öka antalet sökord och -fraser som din sajt syns på.

Det jag vill förmedla med detta inlägg är att man ska se varje sida individuellt. Optimera de viktigaste sidorna mot deras respektive viktigaste och mest relevanta sökord/sökfraser.

7 kommentarer

  1. Riktigt bra skrivet! Gör själv detta misstag från och till. Lätt att glömma bort undersidorna och hur viktigt det kan va att optimera dessa för att få mer trafik.

  2. Bra artikel!
    Jag har själv tagit fasta på detta och försöker strukturera mina nya webbplatser så att varje sida för sig ska gå att optimera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *