Småföretagare dåliga på webben

Jag tycker man jämt och ständigt stöter på företagswebbplatser som rent ut sagt ser förjävliga ut. Detta tycker jag främst gäller små företag. Tanken till detta inlägg fick jag då jag återigen besökte 7stera.se, sajten som marknadsför och beskriver Draknästetuppfinningen med samma namn. Jag tycker att det är lite känsligt att krisisera dessa sajter eftersom det i vissa fall ligger en form av stolthet bakom skapelserna. All respekt åt dem som gjort sig mödan att lära sig grundläggande HTML för att kunna snickra ihop en egen sajt. En del av den personliga utvecklingen består dock i att bli bedömd av andra och få konstruktiv kritik.

Kort analys av 7stera.se
Vid första anblick ser webbplatsen ut att härstamma från 1998. Jag försöker lista ut hur den är uppbyggd och märker att vänsterdelen och högerdelen med logga ändrar position när man zoomar in resp. ut. Sajten är uppbyggd av tabeller som på gamla dagar. Rent utseendemässigt behöver det inte alls vara fel att använda tabeller, men ser man till SEO och kod så är det en katastrof. Sajten använder sig inte heller av någon extern CSS-fil för att separera innehållet från den visuella presentationen. Längst upp syns också VB-kod som ren text.

Eftersom webbplatsen idag enbart fungerar som presentation av företaget och produkten skulle det inte kosta många tusenlappar att låta ett proffs göra en ny design. Jag rekommenderar starkt en sådan investering!

Kort analys av Ruda Golf
Här har vi en webbplats som jag nämnt tidigare. Då gjorde jag en helt ny sida, och erbjöd dem att köpa den för en mycket liten summa. Jag fick aldrig något svar. Ruda.nu består enbart av en startsida, som inte är alls tilltalande. Här skulle jag rekommendera att skrota den nuvarande färgsättningen, blå text på grön  bakgrund är ingen hit. Sajten skulle enkelt kunna fräschas upp genom att fixa en interaktiv karta med Google Maps. Bilderna borde ligga som klickabara  miniatyrer i ett bildarkiv med en förstoringseffekt från exempelvis Highslide.

Kort analys av Högströms Tekniska
Presentationen av Högströms Tekniska lyder: “Högströms Tekniska hjälper dig som privatperson men även små och medelstora företag med tekniska installationer, datasupport och utveckling av hemsidor. Högströms Tekniska kommer ut och fixar dina datorer samt installation av hemnätverk”.

Han må vara en hejare på den tekniska biten, men att ge sig på att utveckla hemsidor bör han nog inte göra. Den egna webbplatsen marknadsför ju inte den tjänsten särskilt bra. En ordentlig omgörning av hela webbplatsen skulle vara på sin plats.

2 kommentarer

  1. Av erfarenhet vet jag att kritik som försäljningstaktik möts av skepsis hos småföretagare. Att dimensionera en webbplats till ett litet företag är svårt. Å ena sidan vill man ju prestera ett bra jobb och å andra sidan vill man ju få betalt för det man åstadkommer och levererar. Det är sällan man hamnar på de riktigt “dåliga” sidorna men de finns i överflöd. I och med att även deras SEO är under all kritik och att deras uppdateringsfrekvens är låg så hittar man dem inte under vardagssurfturen:-) Men kollar man lite längre ner i SERPEN så inser man snabbt att det finns hur mkt som helst att göra. Och det är väl det som bär runt de mindre seriösa webbmakarna. De som visserligen kan leverera en fungerande lösning, men till överpris och trassliga avtal. Apropå gamla sidor så är sidan i länken mer än 7 år gammal och ska göras om helt…så jag avstår gärna från kritik tills en ny sida om säkerhetsdörrar är gjord:-) Tips! Ta inte fasta på det negativa utan istället på positiva effekter av de tjänster du erbjuder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *