Skärp er länkbytare

LandfillAtt byta länkar är lite av ett kall för mig. Jag vill effektivisera bytesprocessen och få ut så mycket som möjligt av mina länkbyten. Något som blivit allt vanligare på senare tid är att jag blir erbjuden länkar från väldigt svaga sajter och blir ombedd att länka till relativt starka sajter. Det känns uppenbart att många länkbytare hafsar ihop sajter som de länkar ut ifrån, för att sedan fokusera på inlänkar till huvudsajterna.

Att göra så är inget fel i sig. Jag blir bara lite frustrerad över att sällan få inlänkar från hyfsat starka sajter. Medan mina sajter jag länkar ut ifrån har inlänkar från i genomsnitt 25 domäner så har de som erbjuder mig länkar sajter med inlänkar från 1-10 domäner. Ofta finns Svenskasajter.com och 1000lankar.com med i länkprofilerna.

Detta tvingar in mig i en förhandlingssituation som för vissa kan vara svår att förstå. Generellt vill jag då ha två svaga länkar tillbaka för varje länk jag ger ifrån mig. Många anser att det alltid ska vara 1:1-byten och har svårt att inse att det finns en betydande skillnad i styrka mellan sajterna. Förhandlingssituationer vill jag såklart undvika eftersom de sabbar processen. Vissa gånger låter jag helt enkelt bytet bli till motpartens fördel, men många gånger är det helt ohållbart.

Tre råd till nybörjarbytaren

 1. Förvänta dig att få punga ut med fler länkar än motpaten om du sitter på svaga sajter
 2. Bygg även länkar till dina utlänkarsajter. Det kommer gynna dig i framtida länkbyten.
 3. Försök åstadkomma något som i alla fall liknar en kvalitetssajt när du skapar en sajt att länka ut ifrån.

Jag vill inte skrämma iväg någon med detta inlägg. Jag kommer inte bli ursinnig eller hänga ut dig om det visar sig att dina sajter inte håller så hög kvalitet. Vill du byta länkar med mig så finns mailadressen högt uppe till höger här på bloggen.

10 kommentarer

 1. Själv byter jag i stort sett inga länkar över huvud taget längre, utan försöker bara jobba med egna länk-nätverk. Det är oerhört många som utger sig för att vara seriösa med sina länkbyten, bara för att några månader senare ta bort alla utlänkar från sina sajter. Tråkigt!!

  1. Att rensa bort länkar är ett dåligt sätt att vinna respekt och förtroende. Men visst kan det funka om man kör stenhårt på anonymitet genom alias m.m. Tråkigt bara att vissa missbrukar andras förtroende.

   Egna länknätverk har helt klart många fördelar. Det är också riskabelt om man inte byggt upp dem bra. Det är lätt att faktorer som whois-data, ip-nummer, korslänkning m.m. avslöjar samröret mellan dem.

   1. Man kan snappa domäner som har inlänkar sedan tidigare. Då behöver man inte bygga lika mycket länkar till dem som om de är helt färska. Men att snappa domäner är inte så lätt som det kan låta. Google försöker ta reda på om gamla utgångna domäner har återställts för att tillvarata pagerank som man inte gjort sig förtjänt av.

 2. Låt oss säga att två parter ingår ett trevägs länkbyte. Vad händer om en utav parterna säljer sin sajt (som den personen fått länkat till) – anses det vara ok av den personen att avbryta länkbytet? Isåfall bör man underrätta motparten? Vad säger netiketten i det här fallet?

  1. Jag tycker det hör till god sed att man då meddelar alla som fått länkar via byten från sajten man säljer.

  1. Jag tror på länkbyten. Man får möjligtvis vara lite mer selektiv och se till mer kvalitet och relevans nu efter pandan.

 3. Problemet som jag ser det är att det blir väldigt svårt att få ett vettigt utbyte med någon som gor det värt det.

  1. Börjar se samma problem och det är lite utav denna frustration detta inlägg ger uttryck för. Jag är beredd att ge kvalitetslänkar om jag blir erbjuden detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *