Dave Cain om Googles Pingvin

Alldeles nyss läste jag en bloggpost av Dave Cain där han ger tips för hur man undviker att drabbas av Googles Pingvin. För det första misstänker jag att han har blandat ihop Pandan och Pingvinen när jag läser de första fyra punkterna som till stor del handlar om att undvika vissa saker on-site. Min uppfattning är att Pingvinen enbart är verksam off-site. Tipsen är bra, men rimmar inte med bloggpostens rubrik och min uppfattning av Pingvinen.

Han avråder dessutom starkt från att köpa länkar och förespråkar istället ett naturligt länkbygge. Här kanske jag märker ord, men enligt mig finns det inget naturligt länkbygge över huvud taget. I stort sett alla ansträngningar att komma över länkar är onaturligt; länkbyten, länkkataloger, artikelkataloger, tiggeri m.m. Jag är med på att många typer av köpta länkar är skräp. T.ex. de som erbjuder tusentals länkkataloglistningar eller sociala bokmärkeslänkar.

Däremot är det väldigt svårt för Google att automatiserat skilja en köpt länk från en bytt eller helt frivillig. Om man gör det snyggt det vill säga. Ställ högre krav på de du köper länkar av och låt inte hela ditt länkbygge bestå av köpta länkar.

Det är möjligt att han och jag talar om (eller fokuserar på) två helt skilda grupper som jobbar med SEO. Det är skillnad mellan att riskera en affiliatesajt och en webbshop/företagssajt. Däremot har man goda chanser att komma tillbaka efter en drabbning med Pingvinen om man har koll på varifrån man fått länkar. Försäkra dig alltid om att de köpta eller bytta länkarna kan tas bort i efterhand. Har man koll på detta bör det inte vara någon katastrof att fortsätta blanda in köpta länkar i sitt länkbygge.

2 kommentarer

  1. Kan inte naturlig länkbygge anses vara att folk länkar pga kvaliteten av sidan eller att de anser att det skulle bidra deras läsare?

    1. Personligen tycker jag det. Det verkar vara en väldigt tydlig linje att alla länkbyten är dåliga. Om jag däremot gör några länkbyten där jag faktiskt länkar till bra och relevanta sajter samtidigt som jag får detsamma tillbaka. Då tycker jag det är på snudd till så naturligt man kan få det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *