SEO-anpassat skrivande

Många är vi som försöker skriva för sökmotorerna, och då framförallt Google. Sedan är det också många som ger rådet att skriva för besökarna. Jag hävdar att man kan göra både och utan att krångla till det allt för mycket. Både sökmotorer  och besökare gillar utförliga texter där de får svar på en fråga. Skillnaden är att besökaren vet när han fått svaret, medan sökmotorn som egentligen inte är intresserad av svaret får gissa sig till om texten ger svar på olika frågor samt vilka dessa är. Sökmotorns uppgift är att på ett automatiserat sätt koppla samman sökarnas frågor med en text som ger svaret på denna. För att göra detta används nyckelord och nyckelfraser, även kallade sökord och sökfraser.

När du skriver bör du tänka på att använda ord som vanligtvis används inom det ämnet. Fråga dig vilka fraser och ord en person som är intresserad av texten skulle använda vid en Google-sökning. Använd sedan dessa i din text för att hjälpa Google att fatta att sökarens fråga och din text hör ihop.

För att ytterligare tydliggöra sökorden och sökfraserna för Google bör du skriva dessa i fet eller kursiv stil. För att inte störa läsaren (och irritera Google?) tycker jag det räcker att förtydliga varje ord eller frasen gång i texten. Brödtexten, den text som finns inom <p>-taggarna, utgör själva innehållet på dina sidor. Det är här du verkligen kan påverka Googles syn på sidan, Google gillar långa utförliga texter. I brödtexten får du också chansen att använda dig av synonymer till dina viktigaste sökord.

Google läser din text uppifrån och ner, precis som en typisk besökare gör, och lägger större vikt vid början av texten. Därför är det bra att använda sig av en ingress som är en form av sammanfattning av hela texten. Jag skulle dock inte rekommendera att göra hela ingressen i fet eller kursiv stil, utan istället ha den som vanlig text eller alternativt i en något större fontstorlek. Detta eftersom jag vill använda fet och kursiv stil till att förstärka enstaka ord och fraser.

De mest relevanta orden eller fraserna ska dessutom finnas med i rubrikerna på sidan. Istället för att enbart skriva “ett bra tips” som rubrik kan du skriva “bra tips på planteringsjord” så har du fått in nyckelordet “planteringsjord”. Denna rubrik blir tydligare för både sökmotorn och besökaren.

SEO-anpassat skrivande behöver inte göras krångligare än vad det är. Se bara till att skriva bra och långa texter (över 500 ord) samt använd dina nyckelord och nyckelfraser både i rubrikerna och brödtexten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *