Sajtens interna länkar och struktur

Det är inte bara länkar från andra sajter som är viktiga ur ett SEO-perspektiv utan även hur de interna länkarna mellan sajtens olika sidor är utformade. Här anser jag att det är viktigt att behålla användarvänligheten så att länkarna inte blir överdrivet utformade. Jag är osäker på hur stor vikt Google lägger på länktexter på interna länkar, men en viss fördel borde det ge att länka med genomtänkta sökfraser.

För att ytterligare poängtera användarvänligheten så bör man hålla sig till korta beskrivande länktexter i menyn. Kanske kan det vara en fördel att i länkens title-attribut skriva en lite längre beskrivning/sökfras. Istället för överdrivet användande av sökfraser i menyn: “Hotell i New York”, “Sevärdheter i New York” osv. så är det bättre att hålla sig kort: “Hotell”, “Sevärdheter” osv.

Längst ner på varje sida kan man dock lägga in lite snabblänkar till andra avdelningar på sajten (dubletter av de som finns i menyn) med en utförligare länktext. Där fungerar det bra att ha längre texter som “Hotell i New York” som länktext. På så sätt kan man stärka dessa sökfraser en aning.

Min uppfattning är att det bästa är att ha en så platt sajt som möjligt. Att ha ett för stort djup i sajten kan fördröja indexeringen hos sökmotorerna. Om alla sidor går att nå från startsidan så är det lätt för sökmotorerna att hitta nya eller uppdaterade sidor. Även här får man göra avvägningar för att främja användarvänligheten. Om webbplatsen är stor och innehållsrik kan det helt enkelt bli alltför rörigt på startsidan, vilket gör det svårt för besökarna att navigera på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *