Popup-fönster på sajten

Det var länge sedan jag använde mig av popup-fönster på mina webbplatser. Anledningarna till att jag övergett dem är flera. Det är dels ur SEO-synpunkt, men även av användarvänlighetsskäl.

Popup och SEO

Jag börjar med att förklara på vilket sätt sökmotoroptimeringen blir lidande av popup-fönster. Detta gäller under förutsättning att det är viktigt innehåll i popup:en som måste indexeras av Google. Jag tar ett exempel från WN där det handlade om en receptsajt som visar alla recept i ett popup-fönster. I det fallet kommer en väldigt stor del av sajtens innehåll att ligga i olika popup-fönster.

Popup-fönstren använder sig oftast av JavaScript för att öppna det aktuella innehållet i ett nytt fönster. Google kan inte följa JavaScript (osäker på hur  det funkar nu för tiden, men det är helt klart bättre med rena HTML-länkar) på samma sätt som om fönstren skulle länkas med <a href=””> som vanligt. Måste du använda JavaScript så bör länken se ut så här:

<a href="recept.asp?id=123" onclick="window.open(this.href,'recept_window');re turn false;">Spaghetti och köttfärssås</a>

Då följer Google href-länken till innehållet och kan indexera det.

Problemet är dock inte löst i och med detta. Google har innehållet men kan få  problem när de ska länka direkt till recepten från sökresultatet. Ofta dyker samma problem upp som för i stort sett alla frame-baserade webbplatser. Sajten i sin helhet visas inte, utan besökaren ser bara innehållet på  recept.asp?id=123. Menyer, rubrik och kolumner försvinner och man tvingas ofta göra en länk under varje recept, något i stil med “Ser du inte hela sajten? Klicka här!“.

Pop-up och användarvänlighet

Ur ett användarvänlighetsperspektiv kan popup-fönster vara både en bra och dålig lösning. Saker som jag tycker popup-fönster kan lämpa sig bra för är små korta notiser eller bekräftelser. Detta är innehåll som sökmotorer inte nödvändigtvis måste indexera. Meddelandena kan handla om att uppmuntra besökarna att bli medlem, eller bekräfta att ett meddelande har skickats.

Åter till receptexemplet. Om en så stor och viktig del av innehållet på sajten ligger i en popup finns risken att många besökare inte kommer åt innehållet. Många webbläsare nu för tiden har s.k. “popup blockers” som hindrar dessa att automatiskt poppa upp på skärmen. Istället visas (t.ex. i Opera) ett litet meddelande i nederkant att ett pop-up har blockerats, och att man måste klicka på det meddelandet för att visa popup-fönstret. Många besökare har inte stenkoll på tekniken och upplever det som att sajten inte fungerar korrekt. Risken är då stor att du förlorar dessa besökare som inte hittar det de söker.

Ytterligare ett problem, som är både en SEO- och användarvänlighetsfråga handlar om djuplänkar till din sajt. Om ditt viktiga innehåll, recepten i detta fall, ligger i en pop-up så blir det svårare för andra att länka direkt till innehållet (s.k. djuplänkning). Användare som samtidigt driver bloggar kan uppleva det svårt att tipsa andra om intressanta recept. Dessutom förlorar du länkkraft i och med de uteblivna länkarna till din sajt.

Alternativ till JavaScript-popup

Lightbox är ett alternativ till de klassiska popup:erna i JavaScript. Det bygger istället på HTML/CSS och skapar ett lager ovanför sajten där nytt innehåll visas. Jag har dock inte satt mig in hur detta påverkar sökmotoroptimeringen, men spontant känns det som en mycket bättre lösning.

huddletogether.com/projects/lightbox

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *