Översikt över trafikkällor

Trafikkällor wedholm.netGoogle Analytics är ett mycket bra statistikverktyg på många sätt. Det finns ortoligt mycket startistik om dina besökare att analysera. Här är ett kort inlägg om vilka trafikkällor den här bloggen har och hur fördelningen ser ut.

Man skulle lätt kunna tro att en blogg om sökmotoroptimering främst får sina besökare från Google (och andra sökmotorer). Så är inte fallet med Wedholm.net. Sifforona i diagrammet är tagna under perioden 1/1-11 till 31-7-11. Lite under hälften av alla besökare har kommit genom sökmotorer, men det trevigaste är kanske att 20,5 % har kommit hit genom att själva skriva in adressen eller klicka på ett bokmärke i sin webbläsare.

Även trafiken från hänvisningswebbplatser ligger på en trygg nivå. Anledningen till att jag tycker om att ha stor andel av trafiken från direkt trafik och hänvisningswebbplatser är att jag tycker de är trygga trafikkällor. Google däremot är en otrygg trafikkälla där man aldrig kan vara säker på att få en tillfredställande mängd besökare. Google som trafikkälla innebär dock mycket stor potential. Genom bra placeringar kan man få otroligt mycket trafik till sin sajt. För mig är det en balansgång mellan hög och låg risk.

Jag tycker också att dessa siffror visar att naturliga länkar ger mer trafik än fabricerade länkar. När man skaffar länkar i SEO-syfte är inte antalet besökare  i fokus, utan hur stark den länkande sajten är och vilken inriktning den har. Så länge länken gör att man stiger i sökresultaten spelar det mindre roll om den bara levererar 10 besökare per månad.

Andelen direkt trafik tolkar jag som att det finns en hel del människor som uppskattar min blogg. Det är ju alltid trevligt att få uppskattning för det man gör. Med en så hög andel direkt trafik borde jag också ha större möjlighet till fler naturliga inlänkar. Uppskattar man en sajt är man mer benägen att länka till den.

11 kommentarer

 1. Bra skrivet, och jag håller med dig. Dock ska man ta siffrorna med en nypa salt. Jag har nämligen en sajt som plötsligt fick VÄLDIGT mycket direkt trafik. Jättekul tänkte jag, men förvånande eftersom sidan inte har speciellt hög kvalitet. När jag analyserade på djupet så visade det sig att väldigt mycket direkt trafik landade på undersidor, vilket fick mig att dra slutsatsen att de inte alls var direkt trafik, utan snarare hänvisningsbesökare som inte hade någon http_referer

  1. De kan säkert stå för en del av den direkta trafiken. Jag har inte undersökt vidare var de direkta besökarna landar. Som du säker är det inte särskilt troligt med direkt trafik till undersidor, om inte adressen finns i webbläsarhistoriken d.v.s.

 2. Jag har en sida som får 38% av trafiken från sökmotorer. De flesta kommer givetvis från Google. Det intressanta är dock att de flesta googlar faktiskt på domänen.se vilket i sig borde anses vara direkttrafik.

  1. Det tycker jag med. Det är förvånansvärt många som googlar ”aftonbladet.se” och klickar sig in från sökresultatet. Svårt att skilja på sökfält och adressfält antar jag. :)

 3. Mycket bra inlägg. Jag tycker att man ska balansera sina trafikkällor. Dvs att man inte behöver ha 80% trafik från Google och 15% från hänvisningswebbplatser och 5% type-ins. Utan man ska hålla det på en lagom och jämn nivå.

  Speciellt med affiliate sajter, då är man beroende av google, men tänk om google de-indexerar ens sajt? Den stora mängden av trafik…woops!

  1. För många är det helt förödande att bli utesluten från Googles serpar. Om det händer är det som sagt bra att ha alternativa trafikkällor.

  1. Att bloggen dessutom ligger under .net borde tyda på att folk verkligen vet var de skanär de skriver in adressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *