Bra SEO och snygg design

Jag fick idén till detta inlägg när jag läste en tweet av John Doherty @dohertyjf

”I think all SEOs need to take a design class, an Excel course, and a psychology course.”

Det må vara sant att många sökmotoroptimerare lägger störst vikt vid de faktorer som påverkar rankingen och glömmer bort det estetiska. Det råder väl ett snarlikt förhållande mellan designers och sökmotoroptimerare, som mellan designers och programmerare. Fokus läggs på det egna expertområdet medan andra områden får stå tillbaka.

Det är dock fullt möjligt att skapa designmässigt mycket tilltalande sajter som samtidigt är mycket bra sökmotoroptimerade. CSS-teknikens utveckling har gjort att man numera kan skapa mycket trevliga designer och funktioner utan att det påverkar faktorer som laddningstider nämnvärt. Snabbare uppkopplingar har gjort att man slipper hårdkomprimera bilder vilket drar ner bildkvalitén. Dropdown-menyer och hover-funktioner kan skapas med CSS istället för Javascript.

Problemet som John Doherty upplever beror alltså inte på att snygg design är dåligt för SEO:n, utan att sökmotoroptimerare kanske i större utsträckning saknar ett öga för design. Det finns nog lika många SEO:are som hävdar att designers borde gå en kurs i sökmotoroptimering.

Det är svårt att vara expert på allting, det är därför vi människor använder samarbete för att nå nya tekniska framsteg. På så sätt skapar vi trevliga upplevelser för besökarna samtidigt som de har lätt att hitta till sajterna.

7 kommentarer

 1. Ja, nog behöver vi allihopa ta några klasser av ovan nämnda klasser :)

  Ja, samarbete eller inköp av snygg design är att föredra.

 2. Så sant. Jag brukar ofta kolla in ”Seoproffsens” sidor för att se om jag kan lära mig något nytt. De flesta ser ut som reliker från tidigt 90-tal. Det enda som saknas är de brinnande dödskallarna och de animerade gif:sen :) Var det inte Google som sa ”can you trust this site with your credit card?”. Inte många av sidorna kvalar in i den klassen.

 3. Som webdesigner, och SEO:are – så vill jag gärna kombinera dessa saker i ett. Jag hade ju ingen aning om att SEO ens exsistera när jag började med webbdesign. Då var jag iförsig 12 år men ändå. Hade jag kört SEO när jag var 12 år hade jag väll inte suttit här just nu ;-)

  Så en fin design + seo är ju att rekommendera. Många programmerare jag jobbat med har sagt: Asså, glöm designen. Lägg inte ner så mycket tid på den. Det är funktionaliteten osv..

  Visst, bra funktioner, men en fin design är bra det med. Och självklart, en bra SEO-optimering.

 4. Jag har läst att en av de allra viktigaste faktorerna då det gäller att öka konvertering (t ex ökad försäljning på en webbshop) är bra bildmaterial och välskrivna texter. Designen av en webbplats påverkar naturligtvis trovärdigheten enormt. Den sammantagna känslan av alla faktorer skall inge förtroende för att försäljningen verkligen ska ta fart.
  På roligaprylar.se hittade jag ett exempel på bra och roliga texter. Deras nyhetsbrev är hur kul som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *