Omöjligt att ta bort förtalsblogg

Jag försökte precis anmäla den förtalsblogg Fabriksoutlet har skapat om Peter Forsman där han bl.a. påstås vara pedofil. Bloggen ligger på Google-ägda Blogger/Blogspot och jag markerade alternativet Defamation/Libel/Slander (ärekränkning/förtal). Då fick jag följande meddelande av Google.

Defamation, Libel, and Slander

Google does not remove allegedly defamatory content from www.google.com or any other U.S. dot com domains.

US domain sites such as Google.com, Blogger, Page Creator, etc. are sites regulated only by U.S. law. Given this fact, and pursuant to Section 230(c) of the Communications Decency Act, we do not remove allegedly defamatory material from U.S. domains. The only exception to this rule is if the material has been found to be defamatory by a court, as evidenced by a court order.

The language of Section 230(c) of the Communications Decency Act fundamentally states that Internet services like Google.com, Blogger and many of Google’s other services are republishers and not the publisher of that content. Therefore, these sites are not held liable for any allegedly defamatory, offensive or harassing content published on the site.

Please note that Blogger does not remove blogs for containing insults or negative commentary. While blogs that contain such content can be distasteful, Blogger is not in a position to arbitrate disputes.

Här kommer texten översatt med Google Translate.

Ärekränkning och förtal

Google tar inte bort påstått förtalande innehåll från www.google.com eller någon annan amerikansk com-domän.

Amerikanska domäner som Google.com, Blogger, Page Creator, osv lyder endast under amerikansk lagstiftning. Med tanke på detta faktum, och enligt § 230 (c) i kommunikationskommittén Decency Act, tar vi inte bort påstått förtalande innehåll från amerikanska domäner. Det enda undantaget från denna regel är om materialet har befunnits vara kränkande av en domstol, vilket framgår av ett domstolsbeslut.

Språket i avsnitt 230 (c) i kommunikationskommittén Decency Act sägs i grunden att internettjänster som Google.com, Blogger och många av Googles övriga tjänster är återpublicister och inte utgivare av detta innehåll. Därför kan dessa webbplatser inte hållas ansvariga för påstått förtalande, förolämpande eller trakasserande innehåll som publiceras på webbplatsen.

Observera att Blogger inte tar bort bloggar som innehåller förolämpningar eller negativa kommentarer. Även när bloggar som innehåller sådant material som kan vara osmakligt, är Blogger inte i stånd att medla i tvister.

Det kanske är rimligt att Google lägger över ansvaret på domstolsväsendet i USA. Jag tycker ändå att de kan göra undantag om det inkommer många anmälningar om förtal mot en och samma blogg.

Ett enkelt tips för att hjälpa Peter är att länka hans namn (Peter Forsman och Internetsweden)  till hans egna sajter, som ger en rättvis bild av honom. Genom att länka till honom kommer förhoppningsvis förtalsbloggen att ligga och simma långt ner i serpen. Om någon nu mot förmodan tror på det som står där.

UPPDATERING 3/3-11: Någon gång under sena natten eller tidiga morgonen den 3 mars försvann förtalsbloggen från Blogspot. Antagligen var det Google som tagit anmälningar mot den på stort allvar. Peter Forsman är en välkänd  och omtyckt person inom webbsverige. Jag misstänker att det inkom ett mycket stort antal abuseanmälningar mot förtalsbloggen och att det var omöjligt för Google att inte vidta åtgärder.

16 kommentarer

 1. Jag tycker inte att Google borde ta bort pga en anmälan, men en anmälan borde göra att de ser över det anmälda innehållet.

  Peter skulle kunna anlita en expert på Google-städning, Nikke har gott rykte.

  1. På hans eget namn hamnar förtalsbloggen ganska långt ner. Sida 3 om jag minns rätt. Så där är han redan ganska städad. Det är värre med Susanne Forsman där det kommer osmakligt resultat redan på position 6, 7 och 8.

   1. Tack urban, den missade jag. Fokuserade väl för mycket på blogspot-bloggen. Dyker det upp på förstasidan är det läge för Google-städning.

 2. Det är ett svårt beslut att ta. Å ena sidan instämmer jag i Google att man inte bör ta bort material så fort någon klagar på innehållet. Å andra sidan så är det horribelt att man tvingas betala för en så kallad “Google-städning” enbart för att någon vill jävlas. Oavsett hur mycket tid man lägger så kommer materialet ändå ligga kvar och är någon intresserad så kommer man att hitta det.

  1. Googles hänvisning till det amerikanska rättssystemet är lika horribel som Google-städning. Google verkar i högsta grad internationellt och kräver en fällande dom i en amerikansk domstol för att kunna ändra eller ta bort innehåll. När det kommer till att stänga av folk från Adsense behövs minsann inga domstolsbeslut.

   Det verkar mest som att Google vill slippa byrokratin med att själva moderera innehållet på sina tjänster. Det kostar ju pengar att ha folk anställda för detta.

 3. Google tar seden dit man kommer och följer slaviskt lagarna i varje land där man opererar. Detta är baserat i USA och följer därmed amerikansk lag.
  Detsamma gäller Adwords och Adsense så följer de lagarna i t.ex. Sverige – exempelvis när det gäller annonser för spelsajter så tas detta bort omedelbart….så jo, resurser har de iaf för granskning. :-)

  1. Det stämmer, Google.com och Blogger är basterade i USA och bör väl rimligtvis regleras av amerikanska lagar. Det blir ändå problematiskt när utländska medborgare nyttjar amerikanska tjänster för att t.ex. förtala en icke-Amerikan. Det blir praktiskt taget omöjligt att driva ett mål mot den person som bedriver en förtalskampanj och få sidan stängd.

   Att målet drivs i Sverige får kanske gärningsmannen fälld, men informationen kan fortfarande ligga kvar på nätet under lång tid.

 4. Jag har lyckats få bort en blogg där en blogg förtalade mig på Blogspot/blogger och detta lyckades jag inte bara en gång utan två gånger. Okej, det tog visserligger flera veckor innan bloggen försvann varje gång.

  Men eftersom han o hans familj hängs ut med namn kanske datainspektionen kan hjälpa till i detta fall. Dock vet jag inte om de kan men man kan ju alltid fråga dem.

 5. Usch! Jag kan inte tro det! Hur man göra något sådant? Och att Google vägrar prova enskilda ärenden gör ju inte saken bättre…

  1. Ni som vill anmäla välj “someone is posting my private information” istället för “hate or violence”. Det kommer troligtvis att ta flera veckor innan bloggen troligtvis försvinner och anmäl varje inlägg för sig självt.

 6. Pingback: Det finns sjuka människor på internet...
 7. Du hade fel!!! Bloggen är nere
  Fast jag tror att du är lika glad som jag för det.
  Iband har man inget emot att ha fel

  Vore trevligt om detta kunde göra att även de andra hatbloggarna i denna soppa kunde tas bort. För i så fall har det ju haft något gott med sig

  1. Ja jag hade fel, det gick att få bort den. Som du säger, ibland är det skönt att ha fel.

   Det kan bero på att det gjordes en anmälan om ”someone is posting my private information” som Hemligt tipsade om. För om man väljer det mest relevanta valet “förtal/ärekränkning” som citaten ovan handlar om så verkar det vara en jobbig process.

 8. Läskigt att de kräver ett domstolsbeslut, är svårt att få ett sådant när man inte ens vet vem det är man polisanmäler. Men det är klart, bloggen försvann så kanske inte är så hårda som de formulerar sig. Skönt att bloggen är borta i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *