Loopia nere i 40 minuter

Idag låg Loopia helt nere och därmed alla deras kunders webbhotellkonton. Dessutom berördes de kunder som endast hade domännamn hos Loopia eftersom deras DNS-server låg nere. Avbrottet varade i ca: 40 minuter mellan kl. 14 och 15 på måndagen.

Jag är inte den som gillar att snacka illa om Loopia eftersom jag har varit nöjd kund i fem år nu. Men jag tycker det är dåligt att inte ha reservström på ett av Sveriges största webbhotell. Det är omöjligt att veta hur mycket deras kunder förlorat på detta avbrott i form av bl.a annonsintäkter. Loopia administrerar ungefär 300 000 domäner åt sina kunder och gissar man på att dessa webbplatser i snitt drar in 5 kr i timman på reklam så är den samlade förlusten ca: 1 000 000 kronor. Detta är som sagt en gissning men visar ändå hur allvarligt det är att ett så stort webbhotell inte har någon reservkraft att koppla in, utan måste vänta ut ett strömavbrott.

Faktumet att de inte har något dieselaggregat beror enligt en obekräftad källa på att deras lokaler finns i ett K-märkt hus. Då är det tydligen inte tillåtet att elda diesel pga brandfaran. Jag ställer mig då frågan hur lämpligt det är att ha en serverhall i en K-märkt fastighet? Om luftkonditioneringen av någon anledning skulle sluta fungera så borde väl brandfaran vara stor i de överhettade servrarna?

Som om detta inte vore nog så låg Loopias driftblogg också nere, vilket den fortfarande gör förresten (tisdag 00.30). Det är ju i sådana här fall driftbloggen verkligen behövs för att informera kunderna om vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *