Domännamn och registrerade varumärken

Tro inte att du kan registrera vilket domännamn som helst för att tjäna en hacka genom att sälja den. Att registrera exempelvis ett företagsnamn kan bli en kostsam affär om de väljer att stämma dig för varumärkesintrång.

Jag har med stort intresse följt en tråd på Webmaster Network som är ett bra exempel på hur fel det kan bli. Tråden förtäljer inte huruvida en stämning har blivit av eller ej, men den kan fungera som ett varnande exempel.

Den handlar om en kille som lyckades komma över domänen CocaCola.me och ville ha hjälp att värdera den. Svaren han fick var nog inte de lovord han hoppats på. Många spekulerade i att värdet var negativt eller i bästa fall registreringskostnaden. Att killen dessutom gått ut i ett forum och frågat om värdet tyder ju på att han  registrerat den i ond tro.

Det är inte speciellt snyggt att registrera domännamn med kända och välrennomerade varumärken. Jag tycker det är extra fult att registrera ett företagsnamn. Lite lindrigare tycker jag det är att smyga in exempelvis ett artistnamn och bygga upp en webbplats kring det, ungefär som en fansajt.

Åter till fallet CocaCola.me. Jag tycker det är väldigt dumt att mucka med världens kanske största och spridda varumärke. Ett medelstort svenskt företag hade troligtvis nöjt sig med att få rätt i en prövning (ATF) hos NIC-SE. För Coca Cola är däremot troligt att de försöker krossa honom för att statuera exempel, att visa för alla andra att det kostar att jävlas med dem. Det är lite som att ge efter för kidnappare, ger man dem en lösensumma så förstår de att det lönar sig att hålla på med verksamheten.

Domänen ligger ute till försäljning på MissDomain.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *