Köpa eller bygga själv?

Funderar du på att etablera dig på webben eller kanske förnya din befintliga webbplats? Då har du två val att välja mellan, köpa, eller bygga själv.

Funderar du på att bygga webbplatsen själv bör du svara på följande frågor:

  • Har jag kompetensen att skapa den webbplats jag önskar och alla de funktioner som ska ingå?
  • Är det värt tiden det kommer ta jämfört med kostnaden för att köpa en fullständig webbplats?

Svarar du nej på någon av dessa två frågor bör du överväga att köpa en webbplats, och då kommer det ytterligare beslut att ta ställning till.

Hur avancerad måste webbplatsen vara?
Du vill ju varken betala mer för funktioner du ändå inte kommer använda, eller betala för en webbplats som inte uppfyller dina krav. Beroende på hur stora kunskaper du har så varierar behovet av att ha en fullständig administrationsfunktion till sidan. Men även om du har breda kunskaper kan en omfattande adminfunktion spara dig mycket tid när sidan ska uppdateras. Har du en sida som inte behöver uppdateras oftare än någon gång i veckan, samt att du har goda kunskaper så finns det antagligen inget behov av en omfattande adminfunktion.

Hur stor är din arbetsbörda utanför ditt webbprojekt?
Driver du ett enmansföretag och därmed själv sköter alla andra sysslor såsom bokföring och beställningar så kan det vara bra att köpa en webbplats där du kan betala för att de sköter uppdateringar åt dig. Då kan du t.ex maila dina önskemål på ändringar så fixar dom det åt dig. Frågan är hur tidsbesparande detta egentligen är jämfört med en kraftfull administrationsfunktion där du lika enkelt som att skicka ett mail själv kan uppdatera. Jag skulle föredra en administrationsfunktion i detta fall. Det viktigaste är att webbplatsen lever, få människor gillar “öde” webbplatser där det står något i stil med, “Senaste nytt: 2007-04-13 – Ny produkt”.

Kontrollera noga vad du kommer få innan du köper
Fråga ut företaget om vad som ingår i varje alternativ du kan välja mellan, samt om du gör en specialanpassad beställning vara noga med att få med alla de funktioner du vill ha. Specificerar du inte tillräckligt så kommer troligtvis webbsnickrarna inte lägga ner en minut mer än din order kräver.

Ta även kontakt med andra som har köpt sin webbplats av det aktuella företaget och fråga om de är  nöjda med vad de fick. Är det svårt att hitta referenser så brukar det gå att söka på webbproduktionsföretaget i fråga. Sök t.ex efter “Design av webbnissarna” eftersom de ofta brukar lägga till sin signatur på de projekt de varit med i.

Bygga själv
Nu måste du vara säker på att du klarar uppgiften du tagit dig an. En snygg och avancerad webbplats är inget man snickrar ihop på lunchen direkt. Beroende på hur duktig du är måste du räkna med att få lägga ner en hel del tid på projektet.

Om du är på ett företag med flera anställda och t.o.m har någon form av IT-ansvarig så kommer frågan om kompetensen finns inom företaget. I många fall kan det vara så att trots att det finns en IT-ansvarig så finns inte kompetensen för just denna uppgift. Försökra dig om att presonen/personerna kommer klara av projektet och inte producera ett halvfungerande resultat som bara kostat arbetstid till ingen nytta.

Åter till enmansföretaget. Kom ihåg att göra research bland dina konkurrenter och andra webbplatser med ett utseende och funktioner du vill ha. Det kan vara väldigt svårt att komma på allt på egen hand och missar du något kan det uppstå problem senare i projektet. Det kan vara väldigt tidskrävande att implementera en funktion eller detalj du missat från början. Planering är lika viktigt som själva konstruktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *