Köpa befintlig domän eller regga ny?

Detta inlägg riktar sig främst till företagare som planerar att starta upp verksamhet på webben. Inspiration till inlägget har jag fått från en tråd på Webmaster Network som handlar om det är värt att köpa loss en upptagen domän.

Om en domän du vill ha redan finns registrerad men ligger parkerad hos ett webbhotell är chansen stor att någon domänspekulant har lagt beslag på den för att göra ett klipp. Det du bör fråga dig är om just det domännamnet är så otroligt viktigt för dig att det är värt en större summa. Om domännamnet heter exakt som ditt företagsnamn kan det vara läge att inleda en ATF hos .SE.

Är det däremot inte aktuellt med en ATF så återstår bara två alternativ, lägg ett bud på domänen eller registrera en annan som är ledig. Ofta går det bra att marknadsföra sin verksamhet på en annan, snarlik domän. Registreringskostnaden för en .se-domän är idag 99 kr hos Loopia. Om domänen du söker är upptagen och samtidigt väldigt speciell, så att den knappast är av intresse för andra än dig, borde du kunna pressa priset på den. Detta eftersom personen som äger den knappast kommer få högre bud från andra köpare. Gäller det däremot ett attraktivt generellt ord som “bilverkstad” så ökar priset drastiskt eftersom efterfrågan på dessa domännamn generellt är hög.

Driver du ett mindre företag anser jag att det bästa (i många fall) är att starta upp webbverksamheten på en ledig domän istället för att köpa loss en upptagen för mycket pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *