Kolla upp sajtens laddningstid

Det ryktas om att Google börjar straffa sajter som tar lång tid att ladda. Detta tror jag att Google redan gör, men inte genom att mäta laddningstiden. Om en sajt tar lång tid att ladda ökar risken att användarna inte orkar vänta, och klickar sig tillbaka till sökresultatet. Detta tolkar Google i sin tur som en avvisning (bounce), och ett tecken på att din sajt inte var relevant för den aktuella sökningen.

Websiteoptimization.com har en bra tjänst som mäter laddningstiden på din sajt vid olika uppkopplingshastigheter. Här får du också en utförlig rapport om de faktorer som påverkar sidans laddningstid, samt tips på hur du åtgärdar detta och inom vilka gränser du ska hålla dig.

Detta område av sökmotoroptimeringen är nog det jag tycker är svårast. Det handlar om att banta ner olika delar av innehållet på sidan. Många gånger är det saker man inte vill ta bort eftersom det försämrar för besökaren på andra områden. Det kan t.ex. vara färre antal bilder som dessutom är av sämre kvalitet (mer komprimerade). Tack och lov använder jag inte mycket Javascript på mina sajter, bortsett från annonser och statistik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *