Kod/text-ratio

Inom sökmotoroptimeringen pratas det en del om att man ska minimera andelen kod på sajten, och därmed maximera andelen läsbar text. Google tycker om att indexera innehåll som besökarna kan läsa, eftersom detta kan indexeras och användas för att leverera mer relevanta sökresultat. Det finns en hel del man kan göra för att kod/text-ration bättre. Det kan vara allt från att skapa så korta class/id-namn som möjligt, till att använda sig av “arv” i CSS-filen. Med arv menar jag att man kan definera exempelvis a-taggens egenskaper när den förekommer i div:en med ett visst namn. På så sätt är div:ar i stort sett de enda taggar man måste namnge med class eller id.

Koden för detta kan t.ex. se ut så här:

HTML
<div class=”element”>
<p>Ord ord <a href=”http://www.lank.se”>Länktext</a> ord ord.</p>
</div>

CSS
.element {width: 900px;}
.element a {text-decoration: underline;}
.element p {font-family: Verdana, Arial; font-size: 12px;}

Då stylas som sagt dessa taggar som förekommer inom den aktuella div:en.

Ett annat sätt att minska andelen kod på din sajt är att inte överanvända div:ar. Med hjälp av t.ex. width, margins och paddings på elementen du ändå skulle använt om du positionerar med div-taggar sparar  du in på koden.

Jag har inte hittat något program som kan kolla upp hur det ligger till med kod/text-ration. Däremot hittade jag en webbtjänst på SEO Chat där man får reda på den totala storleken på sidan, samt hur stor andel som är kod respektive text.

www.seochat.com/seo-tools/code-to-text-ratio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *