Kan Google Analytics vara skadligt?

Idag började jag tänka på en gammal WN-tråd utan någon särskild anledning. Den handlade om SEO och diskussionen gick in på hur mycket Google egentligen vet om våra sajter då vi använder många av Googles tjänster till höger och vänster. Google Analytics är ett mycket bra statistikverktyg, men samtidigt ger man Google en massa värdefull statistik som man kanse inte vill att de ska ha. Allteftersom Googles algoritmer blir mer och mer tillpustsade i jakten på relevanta sökresultat så vägs allt fler faktorer in.

Tänk dig att din statistik visar 5% besökare från hänvisningswebbplatser, 3% direkt trafik, genomsnittlig längd på besök 59 sekunder, 2% återkommande besökare o.s.v. Alla dessa siffror tycker jag pekar på att besökarna inte är så förtjusta i sajten i fråga. Dessa uppgifter borde även Google ta till sig med öppna armar för att väga in i sina beräkningar. En låg andel besökare från hänvisningswebbplatser, trots många inlänkar (genom länkbyten), kan väl ändå tolkas som ett tecken på att länkarna inte är så uppskattade (av användarna/vanligt folk) eller att de är arrangerade.

Detta kan såklart vändas till sajtens fördel om den faktiskt är mycket uppskattad och har många återkommande besökare m.m. Med “mer ambitiösa MFA-sajter” brukar dock statistiken de ut som i det förstnämnda fallet, och det vill man ju inte förtälja alla gånger.

Är det någon annan som har funderat på vilken informationsläcka Analytics och andra Google-tjänster kan innebära?

6 kommentarer

  1. Enligt en video av Matt Cutts från -09 eller tidigare i vår så hävdade han bestämt att man inte använder datan från Analytics för att ranka sajterna. Sedan om det är korrekt eller inte kan man alltid spekulera i.

  2. Jag har också hört lite “rykten” att Google kan ta del av datan. Jag vet inte riktigt vad som stämmer men tar det säkra före det osäkra och använder mig utav andra statistikverktyg på mindre sajter. Problemet är väl att jag vill ha allt på samma ställe och man får ju så bra koll med hjälp av analystics.

  3. @Olof – Vad är det för verktyg du använder till mindre sajterna? Personligen är jag ute efter ett relativt simpelt som är gratis, externt (likt Analytics) och främst visar antalet besökare under olika tidsperioder.

  4. Jag använder mig utav statcounter på de mindre sajterna. Även om det är mycket sämre än analystics är det u bättre än inget, men jag skulle gärna vilja hitta något bättre.

  5. Jag använder mig av Analytics till några av mina sajter. Jag har hela tiden varit rädd för att G ska ta del av uppgifterna, är nog lite paranoid :). Jag har läst någonstans att Chrome “läcker” uppgifter till G.

  6. Ett litet tillägg. Angående paranoid så använder jag inte toolbar när jag surfar eftersom det påstås att Google använder uppgifter i forskningssyfte samt att det ligger till grund för beräkning av bounce rates.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *