Infoz, pandan och kvalitativa texter

I slutet av juli rullade Google ut sin panda-uppdatering i Sverige. Efter ungefär en och en halv månad kan jag konstatera att min artikelkatalog, Infoz.se, inte verkar ha påverkats alls av denna uppdatering. Jag ser en svagt ökande trafik till sajten samtidigt som det publiceras artiklar i mindre omfattning. Någon liknande statistik har jag inte ör min andra artikelkatalog, Kwm.se. Där har jag varken Analytics eller Adsense.

Google PandaNågra månader innan pandan kom till Sverige gjorde jag en halvhjärtad insats för att höja kvalitén på de befintliga artiklarna. Det jag gjorde var att lägga in bilder i texterna eftersom jag fått för mig att detta tolkas som en kvalitetshöjande faktor av Google. Arbetet blev dock lite för krävande eftersom Infoz uppdateras helt manuellt direkt i HTML-koden. Jag fick med andra ord manuellt ändra bildernas storlek och infoga img-taggar i koden. Denna procedur är inte särskilt jobbig om det gäller 10-20 sidor, men handlar det om över 350 sidor så blir det lätt lite långtradigt.

Nu i efterhand kan jag inte påstå att det var detta jobb som gjorde att Infoz klarade sig bra. Det hade antagligen inte någon betydelse alls eftersom det var max 20 artiklar som fick bilder. Trots detta vill jag inte överge tanken på att bilder inte gör någon betydelse, det är jag ganska säker på att de gör. Besökare uppskattar bilder i texter, detta vet Google. Finns det bilder i en text så borde alltså Google se texten som lite mer kvalitativ. Bilderna möjliggör också synlighet i Googles bildsök eller universella sök. De ger dig dessutom möjlighet att på ett naturligt sätt få in sökbegrepp på yutterligare ett ställe, nämligen alt-arrtibutet.

Avslutningsvis vill jag passa på att ge cred åt Stefan Nilsson som lyckats skapa en mycket kvalitativ artikelkatalog. Kvalitén utgörs främst av att det finns många inlänkar till Halsoartiklar. Inlänkar han aktivt byggt för att ge styrka och trovärdighet åt Halsoartiklar.se. Det är inte många som aktivt jobbar så hårt med länkar till artikelkataloger.

3 kommentarer

 1. Tack för omnämnandet och länkarna Kristoffer. Jag misstänker att våra sajter helt enkelt är för små för att drabbas av Pandan samtidigt som de trots allt håller hög kvalité. I fallet med Hälsoartiklar.se så har jag t.o.m. fördubblat antalet besökare från Google veckorna efter att Pandan nådde Sverige.

  Däremot så tror jag att bilder är en klok idé eftersom du får fler besökare från sökmotorerna.

  1. Varsågod!

   Du har nog väldigt rätt i att vira artikelkataloger är för små för Google att bry sig om. Men även jättar som Demand Media tycks undgå Googles radar.

   Att du fått en trafikökning efter pandan kan mycket väl bero på att du klättrat när Google rensat bort skräpbloggposter som tidigare placerade sig före dig. Eller vad tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *