IKEA vann ATF om .se-domän

Nu har tvisten om domänen iloveikea.se avgjorts av .se’s tvistlösare. Iloveikea.se som ägs av en viss Henric L ska alltså överföras till Inter IKEA Systems B.V. För att IKEA skulle vinna tvisten krävdes att tre villkor uppfylldes.

  1. Domännamnet är identiskt eller förväxlingsbart med ett näringskännetecken eller varukännetecken med rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösning kan visa rätt.
  2. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.
  3. Domännamnet har registrerats eller används i ond tro.

Här kommer en sammanfattning av .se’s motivering.

Tvistlösarna kom fram till att orden I och LOVE är endast deskriptiva ord och att IKEA är den dominerande delen av domännamnet. Bokstavskombinationen IKEA är i sig originell, distinktiv och IKEA-märket synnerligen välkänt. Märket IKEA är därmed klart framträdande i domännamnet iloveikea.se. Tvistlösarna fann alltså att domännamnet är förväxlingsbart med varumärket IKEA.

På punkt två påpekar tvistlösarna att ikea har inkluderats i domännamnet för att webbplatsen lättare ska  kunna hittas av användarna. Detta anser de dock inte vara nödvändigt då det genom marknadsföring och sökmotorer ändå går att nå ut till användarna. Tvistlösarna påpekar även att IKEA åtnjuter det särskilda skydd som väl ansedda varumärken har enligt varumärkeslagen. Därmed anser tvistlösarna att motparten (Henric L) inte har något berättigat intresse till domännamnet.

När det gäller punkt tre om ond tro anser tvistlösarna att motparten har känt till IKEA:s varumärke vid registrering och användning av domännamnet. Syftet med att inkludera IKEA i domännamnet är enligt Motparten bl.a. att göra det enklare för besökare att hitta till Motpartens webbplats och att öka träffsäkerheten hos sökmotorer som Google. Mot bakgrund av Motpartens vetskap om IKEA:s varumärke och syftet med registreringen och användningen av domännamnet finner tvistlösarna att Motparten har varit i ond tro vid registrering och användning av domännamnet.

Detta är enligt mig ett helt korrekt beslut av .se. Läs hela beslutet på följande länk:

http://www.iis.se/docs/beslut_iloveikea.se.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *