Humorsajter ger dålig avkastning

Min slutsats att humorsidor ger dålig avkastning på annonser bygger jag på egna erfarenheter. I dagsläget driver jag två stycken humorsidor, Wasabi.nu och Otroligtroligt.se. Eller driver vet jag inte om man kan säga, de uppdateras väldigt sällan nu för tiden p.g.a. att jag har många andra projekt på gång. Det borde dock inte spela någon roll för mina antaganden.

Wasabi.nu har med 1,3 miljoner sidvisningar genererat 2950 klick på Adsense-annonser. För att få ett klick betyder det att jag måste komma upp i 440 sidvisningar. Det kanske inte låter så dåligt? Men om nu varje klick i snitt ger 1 kr så blir det lite över 2 kr per 1000 sidvisningar. Måhända att jag blivit bortskämd på andra av mina sajter, men jag tycker det är riktigt dåligt.

Samma statistik för Otroligtroligt.se är mycket bättre. Med 61000 sidvisningar har sajten genererat 1475 klick. Här ger var 41:a sidvisning ett klick på en annons. Här ger varje klick i genomsnitt 0,62 kr, vilket betyder att 1000 sidvisningar ger 15 kr.

Det är mycket stor skillnad mellan dessa sajter. Jämförelsen blir inte 100% riktig eftersom annonsplaceringen skiljer sig åt. Även innehållet är annorlunda, där Wasabi.nu har mycket innehåll och Otroligtroligt.se har väldigt lite innehåll. På den senare finns det med andra ord inte så mycket annat att göra än att klicka på en annons.

Vad är då anledningen till de dåliga intäkterna? Här kommer lite spekulationer.

 1. Besökare på humorsajter är inte där för att få information om något de tänker köpa. De är på jakt efter gratis underhållning.
 2. Besökarna är i huvudsak under 25 år, en grupp som inte är särskillt köpstark. Denna grupp är också mindre benägen att klicka på reklam, och kan lätt skilja reklam från annat på sajten.
 3. Annonsörer som finns på Adsense-enheterna är själva humorsajter som livnär sig på reklamintäkter. Eftersom deras reklamintäkter är låga så är de själva inte heller villiga att betala så mycket.

Lägger man dessutom till att humorsajter (ofta) kräver mycket uppdateringar, gärna dagliga, så blir lönsamheten ännu sämre.

  4 kommentarer

  1. Även jag har erfarenhet av detta och kan bara hålla med i det du skriver. Kräver mer jobb och ger mindre. Varför fortsätter jag egentligen? På ett sätt känner jag inte att det bara handlar om pengarna utan vill ge nåt till folket också. Kommer nog fortsätta ett tag till så länge jag inte går back.(vilket jag inte gör)

  2. Det är sant att det inte alltid handlar om pengar. Jag har haft Wasabi sedan 2003 och det är först under det senaste året som andra projekt tagit mer tid (och gett mer pengar). Wasabi var väldigt roligt under många år och belöningen bestod främst utav uppskattning och förbättrad besöksstatistik, men även en extra slant i plånboken.

   Jag tror säkert jag skulle kunna hålla på mer med Wasabi och känna mig tillfreds, trots sämre avkastning. Jag är dock osäker på hur framtiden ser ut i denna nisch. När jag började fanns det ett fåtal humorsajter, men på senare år verkar de massproduceras av olika webbyråer. Bra länkbeten kanske?

  3. Roligt att diskutera sånthär.

   Jag håller nog med dig att marknaden är väldigt mättad just nu. Det är främst många sidor med något färdigt script som pumpar ut spel. Även om jag inte vet hur mycket de får in finns det hur många som helst bara i Sverige och det blir bara mer och mer.
   Sen är det svårt att försöka toppa med några sökord eftersom det redan finns så många gamla domäner som nästan kan vara omöjliga att komma över.

   Ska själv göra en satsning till med några nya spelsidor. De ska skilja lite med upplägget av annonser så ska jag se vad som ger mest. Ska bli intressant när jag börjar komma igång på riktigt. Så länge man inte går back kan man ju alltid fortsätta med dem. Sen är alltid frågan hur aktiva de kommer bli om X antal år.

  4. Jag tror det handlar om att man måste lösa ett problem för att kunna generera bra annonsintäkter.
   För att ta ett exempel,
   En sajt som handlar om hur man förbättrar sin privatekonomi vet man har besökare som är ute och försöker göra just detta, dem sitter inte och slösurfar runt. Om den sidan då har en annons om ett sparkonto med bra Ränta kommer det vara intressant för besökaren, och han kommer se det som en lösning på sitt problem.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *