Håll koll på dina länkbyten

Inom sökmotoroptimering är länkbyten som bekant ett mycket viktigt verktyg för att få ens sajter att positionera sig bra i Googles sökresultat. Nu för tiden när de effektivaste länkbytena är s.k. trevägsbyten så är det inte lika lätt att hålla koll på att motparten fortfarande uppfyller sina åtaganden i form av återlänkning till dina webbplatser. Förr, när man gjorde raka länkbyten så var det helt enkelt bara att gå in på sajtens länksida och besöka alla sajter och kontrollera om det fanns en tillbakalänk.

Med trevägsbyten sker inte återlänkningen till samma sajt som länkar till dig. Min metod för att hålla ordning på alla länkbyten är att samla dessa i ett Word-dokument där varje länkbyte ser ut såhär:

mail@lankbytaren.se (2009-12-04)
hans sajt 1 –> min sajt 3 (länktext)
hans sajt 2 –> min sajt 2 (länktext)
hans sajt 3 –> min sajt 1 (länktext)

min sajt 1 –> hans sajt 2 (länktext)
min sajt 2 –> hans sajt 1 (länktext)
min sajt 3 –> hans sajt 3 (länktext)

Här finns exakta sökvägar till den sida där länken finns placerad, både på din och motpartens sajt. Jag har även noterat vilken länktext min länk ska ha i varje enskilt länkbyte. Detta upprepas för varje person jag gör ett länkbyte med. Om man allt eftersom lägger in länkbytena på detta sätt får man ett samlat dokument som är avsevärt enklare att gå igenom än att kolla upp mailkonversationer i efterhand. Håller du ordning på dina länkbyten kommer du garanterat spara mycket tid. Tid som du kan lägga på att jaga ännu fler länkbyten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *