E24 sökmotoroptimerar Prisjakt?

Jag hittade nyss ett intressant inlägg om E24 på Dafe.se som kan vara värt att diskutera lite kring. Det handlar om en artikel på E24 som innehåller lite konstigheter. Den är inte särskilt intressant eller bra skriven, men innehåller åtta länkade sökord till Prisjakt.se. Att jag, precis som Dafe, klassar länkarna som sökord beror på att de inte innehåller något NoFollow-attribut. Dessutom brukar tidningar fortfarande vara väldigt försiktiga med att länka ut till andra sajter.

De aktuella sökorden och -fraserna är:

 • “leksaker”
 • “lego”
 • “bilbarnsstolar”
 • “babyprodukter”
 • “hitta billigaste lego här”
 • “barnvagnar”
 • “Jämför priser på leksaker här”
 • “Hitta lägsta priset på din barnvagn här”

Jag kan mycket väl ställa mig bakom Dafe’s antagande om att Prisjakt behöver lite skjuts i SERP:en. Jag håller däremot inte riktigt med om att det är någon ful form av SEO-spam de håller på med. I så fall är vi alla skyldiga som arrangerar länkbyten till höger och vänster, och för att inte tala om att korslänka mellan sina egna sajter. Den enda skillnaden är att E24 är en bra sajt att få länkar från, vilket kan göra vem som helst lite bitter och avundsjuk.

2 kommentarer

 1. Hej Kristoffer! Tack för uppmärksammandet och länken. :) Jag menade förvisso inte att det skulle vara en extra ful form av seo (även om ordvalet “seo-spam” antydde det, det inser jag) utan självklart är alla “white hat” seotexter ungefär på samma nivå.

  Det som jag anser “fult” är mer estetist; E24 är eller anses vara en seriös tidning och att nedlusa en tidningsartikel med seo-länkar tycker jag inte är särskilt snyggt och verkar desperat. Jag tycker att det gör artikeln svår att ta på allvar och dylikt förfarande drar ner förtroendet för hela E24 – men även detta är självklart subjektivt. Det känns helt enkelt som att de griper efter halmstrån genom att lägga in så många och så uppenbara seolänkar i en tidningsartikel. Länkarna är ju typ det enda man ser av hela artikeln – den ser ut som spam. Hmm, typ så. Morgonvirrig idag? Javisst. :)

 2. Tänk om det vore så bra att de sökordsoptimera till oss, tyvärr gör de inte det medvetet..

  Däremot samarbetar flera schibsted sajter (helt eller delvis ägda) med att byta trafik med varandra och vanliga länkar ger ofta betyligt mer klick än banners.

  Mvh: Jonas, Grundare Prisjakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *