Domännamn som innehåller sökord

Att sökmotoroptimera sajter genom att ge dem domänen sökord.tld har varit populärt ett tag nu. Att Google utan vidare skulle ranka sajter som dessa bättre p.g.a. sökord i domännamnet ställer sig många skeptiska till, även jag. Jag tror däremot att fördelen ligger i att så gott som alla länktexter får med detta viktiga sökord eftersom URL:en ser ut som den gör.

Om domänen Splash.se t.ex. handlar om traktorer så kommer ändå många att länka till den med länktexten “Splash.se” eller “Splash”. Detta är en länktext som inte på något sätt förknippas med traktorer och inte kommer gynna sajten när användarna söker på “traktorer”.

Om sajten iställer ligger på domänen Traktorer.se så kommer dessa “naturliga länkar” att innehålla det viktiga sökordet. Många kommer länka med URL:en som länktext, “traktorer.se” och på så sätt gynna sajten på sökordet.

Min slutsats är alltså att domänen har stor betydelse för hur stor andel av inlänkarna som kommer innehålla det viktigaste sökordet. Ta t.ex. Recept.nu som vinner mycket på domänen då många bloggare länkar med domänen som länktext. “Detta recept hittade jag på Recept.nu, en otroligt matsajt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *