Domännamn och sökmotoroptimering

En del i sökmotoroptimeringen är att helt bygga sin webbplats kring ett nyckelordsbaserat domännamn. I hopp om att få ett försprång gentemot konkurrenter väljer många att registrera sökordsdomäner. Ett exempel på sökordsdomän är min senaste innehållssida German-Autobahn.eu. Adressen är vald för att främst generera besökare från Google, inte för att återkommande besökare ska ha lätt att memorera adressen.

Nu är inte den här domänen jättesvår att komma ihåg, möjligtvis lite besvärlig att skriva in i webbläsarens adressfält eftersom den är aningen lång. Det finns ju värre exempel på sökordsdomäner, t.ex ”skiftnycklar-skruvmejslar-verktyg.se”. Frågan är om en sådan domän verkligen har något försprång när det gäller sökmotorpositionering. Det är möjligt att Google redan har kommit på ett sätt att gallra bort domäner av den här typen eftersom syftet med dem är ganska uppenbart.

Trots att jag har, och säkerligen kommer registrera fler domäner i syfte att försöka ranka bättre är jag inte helt positiv till dessa. Jag tycker att om man har ett projekt på gång som man verkligen tror på så spelar det mindre roll om domänen innehåller sökord. Då tycker jag det är bättre att försöka bygga upp ett starkt varumärke kring ett väl valt domännamn. Då kan jag ta en av mina andra webbplatser som exempel. Det är humorsidan Wasabi.nu, där domännamnet inte har något med humor att göra. Sidan går bra och positionerar sig högt på relevanta sökord trots att de inte finns med i domännamnet.

Så beroende på vad jag har för syfte och ambitioner med webbplatsen väljer jag vilken typ av domän jag vill använda mig av. Ska du registrera en domän för att göra en innehållssajt som har till syfte att driva Google-trafik, tycker jag det är trevligt om man faktiskt fyller sidan med information som är till nytta för besökarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *