Debatt om SMS-lånen

I senaste Debatt i SVT diskuterades återigen SMS-lånen och vilken ekonomisk skada de orsakar för många. Jag är splittrad i frågan och har valt att filtrera bort dessa annonser i Adsense. Det jag inte gillar med dessa lån är hur de marknadsförs, samt att jag kan tycka att det är smått omoraliskt att låna ut till personer som har en trasslig ekonomi. Bankerna skulle kunna göra en utförligare kreditkontroll, även om det skulle påverka snabbheten en aning. Nu är ju i och för sig inte kreditkontrollen i första hand till för att skydda låntagarna, utan det kan mer ses som en kreditupplysning som hjälper banken att se risker med att låna ut. Att de kan få svårt att få igen pengarna. Kostnaden för denna risk läggs alltid på låntagarna i form av antingen en säkerhet, eller som i detta fall, högre ränta och avgifter.

Jag tycker det är märkligt att folk kan sitta och säga att de inte insåg riskerna med att ta ett s.k. SMS-lån. Läser de inte lånevillkoren? Tro fan att de har problem med sin ekonomi. Argument som att de kände sig tvingade att ta lån för att betala en räkning håller inte riktigt. Lånemöjligheten kan rentav varit till nytta, eftersom de då fick chansen att betala räkningen och tillfälligt undanröja det akuta läget. Hade de låtit bli att låna så hade ju inte räkningen som genom ett mirakel försvunnit.

Föräldrar eller skola kanske skulle börja lära ut lite grundläggande sunt förnuft. Vare sig man handlar med kontanter, kreditkort eller bankkort så är det en transaktion man godkänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *