Bloggportaler borde ändra sina krav

Här kommer ännu en av mina åsiktsförklaringar, det blir det tredje inlägget på mycket kort tid. Risken är alltså stor att jag har eldat upp mig lite extra och kanske försöker styra och ställa lite för mycket.

Jag har ända sedan jag började blogga varit väldigt skeptiskt inställd till bloggportaler. Tillför de verkligen så mycket till sina medlemmar eller är det enda syftet att stärka sin egen ställning och få fler medlemmar, inlänkar och besökare.

Jag börjar med Bloglovin’ som jag är mest bekant med. De har en sida de kallar ”Populärast just nu” som domineras av bloggdrottningen Blondinbella med vänner. Sen har de en topplista med bloggar som har flest prenumeranter på Bloglovin’. Och till sist har de ”Senaste inläggen från topp 20” med inläggssammanfattninger från just de 20 populäraste. Jag frågar mig när dessa topplistor nollställs? Det anser jag vara ett måste, annars har topplistan ingen dragningskraft för mindre etablerade bloggar. Den kommer helt enkelt bara vara tillägnad de i toppen.

Jag tycker att dessa kategorier för att visa vad som är nytt och populärt i grunden är bra, men att ”reglerna” för vilka som visas kan ändras lite, t.ex genom nollställningar varje vecka. Eftersom mode- och livsstilsbloggarna är så dominerande borde man istället ha ett urval av varje kategori som ges lika stort utrymme. Företagande, livsstil, teknik, nyheter etc. där de tre ”bästa” ur varje kategori framhävs på exempelvis förstasidan.

Man borde också premiera bloggarens flitighet att skriva inlägg, som givitvis måste vara kvalitativa och inte bara bestå av några ord för att fuska till sig en bättre placering. Detta kanske kommer kräva lite mer mänsklig moderering av bloggportalen, men det skulle säkerligen göra den mer populär hos användarna.

2 kommentarer

  1. Är också lite skeptisk på dessa tjänster även om jag använder de flesta av dem. Märker dock genom analytics att referrer sällan om alls kommer från dessa sidor. Har en ide om att de är lite för klustrade för att ens kunna hitta något intressant på samt om går in i tex webdesign kategorier så är det främst flicka 13 som gör bloggdesigner till blogg.se eller liknande som dominerar. Tråkigt men sant.

  2. Ja, den enda fördelen skulle var att få inlänkar, men jag misstänker att i stort sett alla portaler kör med Nofollow i länkarna.

    Jag undrar också hur många ”vanliga” besökare som vistas på dessa portaler. Min misstanke är att 9 av 10 är bloggare som vill marknadsföra sin egen blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *