7 alternativ till Google Analytics

Sedan Google lanserade Analytics 2005 har det blivit ett omåttligt populärt statistikverktyg. Hela 57% av världens 10 000 största sajter använder Google Analytics. Det hjälper oss att få tillgång till mängder av besöksdata att analysera. Det finns dock baksidor med Google Analytics. Google växer sig allt större och antalet tjänster de erbjuder blir allt fler. Det kan helt enkelt vara oroande att lägga ut mycket av sin data hos ett enda företag. Sedan finns det en annan användarkategori som av olika anledningar inte vill ge bort all sin data till Google. Jag tänker på sökmotoroptimerare och affiliates som jag själv. Nu ver jag inte hur Google använder all information som inhämtas från deras olika tjänster. Hur som helst vill jag inte riskera alla mina sajter genom att använda Google Analytics överallt. Här förjer sju alternativ till Google Analytics.

1. Clicky

ClickyClicky är ett enkelt statistikverktyg som inte är helt olikt Google Analytics utseendemässigt. Clicky är betydligt mindre detaljerat än Google Analytics, men statistiken räcker gott och väl för de flesta användare. Gör du inga djupare analyser av din besöksstatistik duger Clicky gott och väl. Tjänsten är gratis upp till 3 000 dagliga sidvisningar. Därefter finns det paket att köpa som börjar på 5 dollar/månad. Besök Clicky

2. Mixpanel

MixpanelMixpanel är ett statistikverktyg som erbjuder realtidsstatistik, men det är deras hantering av omvandlingskanaler verkligen sticker ut. Mixpanels prissättning baseras på hur mycket du spårar, vilket kan vara lite förvirrande. Det finns ett gratispaket som låter dig spåra upp till 25 000 datapunkter. Detta kan utökas till 200 000 om man ger dem en footerlänk från den spårade sajten. Gratisversionen borde räcka för de flesta affiliates. Besök Mixpanel

3. FoxMetrics

FoxmetricsFoxMetrics ger dig möjlighet att spåra värden som är specifika för din verkasmhet i form av ”events”. Med deras API kan du till exemepel spåra mjukvaruinstallationer, lästa nyhetsbrev eller videovisningar. Med detta verktyg får du koll på användarnas beteende på din sajt, och kan använda det för att skapa personliga händelser för vissa typer av besökare. T.ex. kan en besökare som har besökt fem sidor på webbplatsen få upp en prenumerationsknapp.

FoxMetrics gratisversion omfattar 25 000 events och betalversioner kostar från under  10 dollar/månad och uppåt. Besök FoxMetrics

4. Open Web Analytics

Open Web AnalyticsOpen Web Analytics är en Open Source-variant av Google Analytics vars utseende och funktionalitet känns igen väl. Istället för att verktyget hostas online så laddas hela verktyget ner och installeras på servern. Det betyder lite extra jobb, men å andra sidan har du full kontoll över dina data.

Open Web Analytics försöker efterlikna Google Analytics så mycket som möjligt rent funktionsmässigt, och det lyckad de väldigt bra med. Verktyget har stöd för att spåra mesökarnas musrörelser och kan generera en visuell heatmap. Den främsta anledningen att skaffa Open Web Analytics är inte primärt för verktygets funktioner, utan för att få full kontroll över mycket detaljerad statistik. Besök Open Web Analytics

5. Kissmetrics

KissmetricsKissmetrics försöker göra analyserna mer personliga genom att enkelt låta dig visualisera användarlivscykeln. Kissmetrics låter dig gå till botten med beskarnas beteende för att se hur det förändras över tid. Det kan också användas för att se hur beteendet skiljer sig mellan lönsamma och olönsamma besökare. Men Kissmetrics kan du analysera din sajts konvertering i realtid och skapa visualiseringar över din sajts förmåga att konvertera besökarna till olika mål.

Kissmetrics finns inte som gratisversion utan den billigaste versionen börjar på 30 dollar/månad. Besök Kissmetrics

6. Analysera loggfiler

Beroende på vilket webbhotell du har kan du redan ha ett alternativ till Google Analytics. Webbservrar samlar som standard stora mängder data om de som ansluter mot servern. Det är ganska vanligt att webbhotellen erbjuder statistik som bygger på just dessa uppgifter. AWStats and Webalizer är populära verktyg för att analysera serverns loggfiler.

Datan i loggfilerna som kan analyseras skiljer sig lite från de data du får i Google Analytics, men de ger dig fortfarande värdefull information om de som besökare din webbplats, samt hur de använder den. En stor fördel med att ta till vara serverns data är att du inte släpper ifrånd dig den till tredjepart.

7. Enklare statistikverktyg

Enklare statistikverktyg är föregångarna till analysverktyg som Google Analytics. Uppgifterna som samlas in och presenteras av verktygen är vanligtvis inte så detaljerade. För många användare räcker det gott och väl att se hur många sidvisningar, besökare och unika besökare ens sajt fått under en bestämd tidsperiod. Ofta går det inte att avgränsa statistiken mellan exakta datum, utan man får nöja sig med dag, vecka, månad och år. Exempel på enklare statistikverktyg är WebstateXTReMe Tracking, Sitemeter, GoStats och Statcounter.

15 kommentarer

  1. Jag har också hört talas om det men har inte heller testat. Tror jag var på G att testa det för ett tag sedan men att det inte blev av.

 1. Spännande. Hade ingen aning om att det fanns så många andra alternativ till GA. Nu är jag iofs ingen tekniknörd men visst blev jag nyfiken att testa någon av dessa förslag. tack.

  1. Det är absolut viktigt. Jag märkte av tidigt i min ”webbkarriär” att det fanns många som inte tankte på skillnaden mellan unika besök och besök. Där verkar det variera lite mellan olika verktyg. Vissa räknar ett nytt besök när samma besökare återkommer om en timma, andra drar gränsen vid två timmar o.s.v.

   Om man byter statistikverktyg är det därför viktigt att kolla upp om de skiljer sig bland annat på den punkten. Annars kan man felaktigt tro att sajten fått ökat eller minskat besökarantal.

 2. Får hålla med ”nolingo”, finns det så många alternativ !!
  Försöker medvetet att hålla mig ifrån för mycket statistik-nörderi, känner mig själv o jag kan fastna :)
  Men det här så ju riktigt intressant ut, ska kolla in några verktyg, tack för listan Kristoffer!

  1. Ja det finns faktiskt en hel del alternativ till Google Analytics. Många gånger gör det inget om de inte är lika detaljerade med data. Bara att t.ex. vilka sökord besökare använt räcker långt när man ska göra enklare analyser av sin söktrafik.

 3. Det enda jag testat (och använder) av de verktygen du har ovan är Clicky och jag tycker det funkar riktigt bra. De andra har jag inte kikat på alls men blev riktigt nyfiken på Mixpanel och deras omvandligskanaler, speciellt hur det kan användas i e-handeln. Blir till att undersöka!

  1. Jag kör också Clicky och tycker det funkar riktigt bra. Jag behöver inte så avancerad statistik och då är det ett bra alternativ till Google Analytics. Paranoid som jag är så vill jag ju inte göra det enkelt för Google att få full koll på alla mina sajter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *