Viktigt meddelande till alla bloggare

…utom de som redan har mängder av läsare.

Förutom att blogga om något som intresserar många krävs även marknadsföring. Du kan skriva hur intressanta inlägg som helst men ändå inte nå någon större skara om du inte visa att bloggen finns. Det finns olika sätt att driva trafik till en blogg. En metod är att köpa annonser, t.ex. genom Google Adwords.

Här tänker jag dock förklara hur man kan få gratis publicitet på sökmotorer, och då främst Google. Okej då, att påstå att det är gratis kanske är lite felaktigt. Det kostar ju i forma av arbetstid, och det kan ta ganska mycket av din tid.

Sökmotoroptimering eller SEO (Search Engine Optimization) innefattar många områden. Man kan dela upp SEO i två delar: Onpage och Offpage. Onpage är förändringar och optimering som görs i sajtens kod och innehåll, medan Offpage är optimering av utomstående faktorer. Den största delen av Offpage-optimering handlar om att få andra bloggar/sajter/domäner att länka till din blogg. Varje inlänk är en röst på din blogg i Gooles ögon, den visar att någon tycker din blogg är värd att läsa. Denna information använder Google för att generera ett så relevant sökresultat som möjligt.

Om någon söker på “Snygga Buffalo-skor” och du har skrivit den frasen på din blogg och samtidigt har många inlänkar (röster) så ökar chansen att Google visar din blogg högt upp i sökresultatet. Och att visas högt upp på många och populära sökord/-fraser brukar betyda mycket besökare till din blogg.

Har du en blogg på någon gratis bloggtjänst (Blogg.se, Blogspot.com o.s.v.) är det svårt att göra en utförlig Onpage-optimering. Detta beror på att du är låst vid deras publiceringssystem och inte kommer åt all bakomliggande kod. Den Onpage-optimering du kan göra är att se över dina rubriker samt din sökordsdensitet. Om detta, och hur du går till väga för att skaffa inlänkar kan du läsa i äldre inlägg här på bloggen. Kolla igenom inlägg i kategorin Sökmotoroptimering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *