Utan hjälp från Google

Jag fick precis en galen idé om att starta en sajt som ska vara helt avskiljd från Google. Den ska med andra ord färdas 10 år tillbaka i tiden då ord som “googla” inte existerade.

Hur ska då detta gå till? Jo, jag tänkte först och främst se till Google att inte indexerar sajten, t.ex. genom någon lämplig meta-tagg. Jag har inte tänkt ut någon lösning på detta, men jag vill att sajten ska bli indexerad av alla andra sökmotorer. Jag kommer inte heller använda Adsense och Analytics. Den ska inte innehålla något som har med Google att göra.

Vad jag har att vinna på detta experiment vet jag inte riktigt. Det kan tyckas dumt att neka trafik från Sveriges största sökmotor. Tanken är kanske att man kan lära sig några nya sätt att marknadsföra sajter, alternativt damma av några gamla metoder. Sedan blir man ju såklart lite nostalgisk när man tänker tillbaka på hemsidorna man skapade på 90-talet. De metoder jag vet med mig att jag skulle använda är: Bannerbyten, topplistor, länkkataloger och länkbyten. Sociala medier (som inte har någon koppling till Google) kan nog bli aktuellt trots att det inte är så 90-tal.

Det är för sent att dra igång något nu i natt, så vi får väl se om jag är lika entusiastisk när jag vaknar imorgon.

13 kommentarer

 1. Intressant idé då jag tror att vi inom den närmsta framtiden måste satsa hårdare på att marknadsföra våra sajter utanför Google. Däremot så känns det dumt att helt utesluta trafiken även om där är en uppenbar risk att man lockas till att ge upp och istället fokusera på besökarna från Google. Själv så tänkte jag börja lägga upp formulär för samma nyhetsbrev på mina träningssidor för att där samla in besökare och behålla dem.

 2. Bra initiativ! I en tid då Google nästlar sig in i allt man gör på internet finns det nog mycket att lära av att ta ett kliv utanför Googles bubbla.
  Hoppas du har en “normal” sida som använder Adsense och Analytics i samma område som experimentsajten, som du kan jämföra besökarsiffror och laddningstider med.

 3. Inte bara ett kul, utan också ett klokt experiment.

  Den närmast totala googledominansen kommer inte att fortsätta i all evighet (på sök alltså). Bing kommer att plocka marknadsandelar – mycket på grund av fulintegreringen i Explorer.

  Nu är jag inte vansinnigt insatt i hur mycket det egentligen skiljer i arbetet med att optimera för google och exempelvis Bing, men jag har noterat att det kan skilja en del i hur en sida rankar i de båda sökmotorerna.

  Rapportera gärna dina resultat här! Mkt intressant att följa!

 4. Kul experiment! Google tillhandahåller vilka IP-nummer deras crawlers använder.
  Jag har dem någonstans i en lista, om du hojtar till så kan du få dem när jag kommer hem från Malta

 5. Ja det kan nog både vara lärorikt och kul på samma gång. Som inom SEO är det även här länkar som gäller. Men istället för länkkraft vill man ha trafik. Jag tror också att man kan dra nytta av att skylta med att man inte syns på Google. Att man skriver något i stil med:

  “Denna webbplats går inte att nå genom Google och är därför helt beroende av annan marknadsföring, t.ex. att du som driver en blogg eller hemsida länkar till den.”

  Skapa lite folkrörelse bakom det kanske? Stötta den svage som inte vill vara beroende av Gooliat :)

 6. Haha intressant experiment :). Även om det kanske kommer krävas lite mer jobb eller annorlunda jobb så lär du ju lära dig en hel del av det hela. Dela gärna med dig hur du gör sig och hur det går!

 7. Jäkligt bra idé tycker jag. Ibland blir det ju nästan löjligt mycket fokus på just Google. Det är ju när allt kommer omkring bara 1 av alla tänkbara kanaler. Det är dessutom inte alltid en bra kanal för alla produkter och företag… Hur går det förresten, har du satt igång med sajten? :)

  1. Jag har inte satt igång ännu, men jag har spånat lite på alternativa marknadsföringskanaler. Tanken är ju att jag inte heller ska använda mig av några betalda annonser utan hitta något som är likvärdigt SEO. D.v.s. bara kostar tiden det tar.

 8. det är bara att köra disallow: / på user-agent: Googlebot så kommer inte google åt något.

  sätt även google-bot som första META-robots-noindex på huvudsidan, medan du kör index, follow på övriga. tänk på att googlebot måste står före en “robots” (first come, first serve).

  optimera sedan dina sidor för Yahoo och Bing – rikta dig sedan till den amerikanska marknaden där YaBing har 35% marknadsandel… i Sverige får du annars köra med att marknadsföra via andra kanaler om du vill kringå google.

  lycka till…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *