Uppfinna hjulet på nytt

Inom webbutvecklingen finns det en uppsjö av färdiga funktioner man kan implementera i sina egna projekt. Det finns t.o.m. helt färdiga system där du på några minuter kan har en färdig design och kan börja publicera texter och bilder m.m. WordPress är ett exempel på ett sådant system.

Fördelarna med att använda sig av färdiga komponenter eller kompletta publiceringssystem är att det är tidsbesparande. Nackdelen är att din webbplats blir mindre unik och att du har mindre kunskap om kodningen bakom de olika funktionerna, vilket gör eventuell felsökning och omkodning lite mer komplicerad.

Min personliga uppfattning är att konstruktion från grunden är bäst och roligast. Jag använder trots detta  vissa färdiga komponenter. Detta både för att jag kanske inte vet hur jag skulle kodat den aktuella funktionen, eller för att jag inte tycker det är motiverat att lägga mycket tid på just den detaljen.

För mig är det näst intill uteslutet att använda ett färdigt system om jag vet att jag kommer vilja göra större förändringar i det. Jag tycker helt enkelt det är för jobbigt att sätta sig in i all kod när man inte skrivit den själv. Jag använder ofta egenkodade funktioner från andra av mina projekt, och sparar på så sätt tid i kodningsarbetet. Dessutom går det lätt eftersom det är jag som kodat funktionen från början. Den här bloggen är ett exempel på ”undantag” jag gjort, eftersom den bara ska fungera som ett textarkiv där jag inte prioriterar ändringar av design och funktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *