Toppdomäner som intresserar svenska besökare

I detta inlägg tänker jag gå igenom de toppdomäner svenska besökare har störst förtroende för, har lättast att hitta i Google-sökningar och chansar på oftast när de själva skriver in adressen till en webbplats.

.SE
Först kommer inte helt oväntat toppdomänen .se, som är den självklara toppdomänen för en sajt som riktar sig till svenska besökare. Denna toppdomän associeras av Google automatiskt med Sverige som geografisk region och det gör att den vinner relevans på Svenska Google. Det är också en toppdomän som svenskar lärt sig känna igen och “litar” på när de gallrar bland länkar, på t.ex. Googles resultatsida. Det är också den vanligaste toppdomänen svenska användare chansar på när de själva skriver in en adress till en sajt i webbläsarens adressfält. Riktar du dig enbart till svenska användare/besökare så är denna toppdomän prio ett.

.NU
Toppdomänen .nu har p.g.a sin betydelse blivit en stor toppdomän för svenska webbplatser. Den är också välkänd bland svenska internet-användare och vissa ser den nästan som en svensk toppdomän trots att dess hemland är en ö på andra sidan jorden. Huruvida Google brukar associerar .nu med svenska webbplatser är jag inte säker på, men jag förutsätter att Google är medvetna om toppdomänens popularitet i Sverige. .Nu kan dock associeras med andra länder (Nederländerna, Norge och Danmark) där nu också betyder nu. Toppdomänen .nu är som sagt välkänd bland svenska surfare. Det tror jag gör att den är andra chansningen på toppdomän för besökare som chansar och skriver in URL i adressfältet.

.COM
Toppdomänen .com är inte landsbunden och kan genom Google Webmaster Tools associeras med vilket land/region som helst. Gör du det så vet Google vilken målgrupp du vänder dig till och ser den som mer relevant i sökningar på Svenska Google (om du nu valt Sverige som region såklart). Toppdomänen .com tror jag är den tredje chansningen en användare försöker om de inte hittat rätt sida på ovanstående toppdomäner. .Com är den populäraste toppdomänen för webbplatser som vänder sig till en internationell publik, men är även populär för regionala sidor på andra språk än engelska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *