Tjäna pengar på webben

Det senaste årtiondet har webben växt otroligt på alla områden. Den främsta anledningen till möjligheterna att tjäna pengar är e-handelns kraftiga tillväxt. I affiliatemarknadsföringens begynnelse vill jag minnas att det handlade mycket om att marknadsföra varumärken, så att konsumenterna sedan kunde gå till en fysisk butik och köpa varorna. I och med e-handeln och beställningar över webben kunde man ge affiliates provision på sålda varor, något som inte kunde mätas när kunderna gick till vanliga butiker.

Många sajter försöker locka sina besökare med att det är så enkelt att tjäna pengar på nätet. Det krävs ofta bara att man registrerar sig till ett speciellt program eller beställer ett (värdelöst) informationshäfte för att vara igång på 5 minuter. TV-shoptaktik skulle jag kalla det eftersom det liknar reklamen för träningsredskap, “Kom i form med bara 5 minuters träning per dag”.

Sanningen är att det krävs mycket mer arbete än så för att tjäna betydande summor på webben. Jag vågar påstå att det inte finns några enkla och snabba vägar till “rikedom på webben“. Att tro att man kan bli rik utan att anstränga sig är bara naivt.

För att skapa en inkomstgenererande webbplats måste man lägga ner en hel del arbete. Här är exempel på arbete som måste göras, både innan sajten kommer på plats och när den väl ligger uppe.

 • Kodning & design (HTML/CSS/Serverspråk)
 • Installation (WordPress/Drupal m.m.)
 • Innehåll (skriva själv eller använda betalda skribenter)
 • Marknadsföring (betalda annonser)
 • SEO (tids- och kunskapskrävande marknadsföringsarbete)
 • Uppdateringar och utökat innehåll

Personer som är helt oinsatta i webbpublicering lever ofta i tron om att det bara är att slänga upp en sajt så kommer besökarna automatiskt. Det finns otaliga bloggare (ofta kvinnliga modebloggare) som efter  en tid upptäckt att man inte blir Blondinbella över en natt. Trots att jag inte för fem öre intresserar mig för Blondinbellas ämnen så respekterar jag henne för den uthållighet och det arbete hon lägger ner på att skapa innehåll och intresse. Det är inte bara att skriva någon smörja och tro att folk vill läsa om det. Ingen (förutom kanske dina vänner) bryr sig om vad du åt till frukost, eller om du kastrerat din katt i veckan. Skriv om sådant som intresserar dig, och som är av intresse för andra. Om ditt mål är att tjäna pengar ska du alltid ställa dig frågan: “Kommer detta intressera andra?”.

Om ditt mål är att inom en månad få in 5000 kr på bankkontot så kan du glömma webben som inkomstkälla, råna Pressbyrån istället. Det finns inga snabba pengar på webben. Var intresserad av det du skriver, det underlättar enormt. Förhoppningsvis är många andra också intresserade av det.

Fördjupning: SEO

Eftersom den här bloggen handlar mycket om SEO så kommer jag nu tipsa om hur du får trafik från sökmotorer. Bestäm dig först för om du vill satsa på  en inkomstbringande sajt, eller om du vill fördela intäkter på flera sajter. Vad du än väljer så rekommenderar jag dig att skapa ett nätverk av webbplatser, börja med 5 st. Fokusera på en marknad, t.ex. Sverige, Danmark eller internationellt (engelskspråkiga sajter). Låt säga att du väljer Sverige som din marknad, då registrerar du i första hand .se-domäner till dina sajter. Dessa bör även vara beskrivande för inriktningen på sajten, t.ex. heminredning.se för en sajt som handlar om just detta. För att vinna så mycket som möjligt på ditt nätverk av sajter bör de vara relaterade till varandra.

När du valt domännamn och inriktning på sajterna börjar du fylla dem med innehåll. Se till att skapa 6 sidor (startsida + 5) på varje sajt, där varje sida har minst 500 ord, det är viktigt med innehåll för att Google ska ta sajten på “allvar”. Därefter skapar du inlänkar till sajterna, t.ex. genom att registrera varje sajt till 3 länkkataloger. Efter det skapar du länkar mellan de olika sajterna, och dessa ska helst vara s.k. envägslänkar (sajt A länkar till sajt B, men sajt B länkar inte tillbaka till sajt A). Nu består ditt nätverk av 5 sajter, 30 sidor, 15 unika inlänkar, samt “unika” envägslänkar mellan sajterna. Detta är en bra grund för att kunna ranka bra på önskade sökord och sökfraser. Det finns dock flera faktorer som avgör din ranking där länktexter är en av dem. Länktexten ska vara samma som den fras du vill ranka bra på, eller innehålla det sökord du vill ranka bra på. Jag går inte in djupare än så på just detta.

Beroende på vilken typ av annonsering som passar dina sajter bäst, väljer du sedan om du ska lägga upp affiliate-länkar (som ger provision eller betalt per klick) eller köra Google Adsense (som enbart betalar per klick).

Sammanfattning:

 1. Registrera 5 (genomtänkta) domännamn.
 2. Skapa en sajt innehållande 6 sidor på varje domän.
 3. Skaffa inlänkar till sajterna, 3 inlänkar från länkkataloger (gärna unika) till att börja med.
 4. Länka ihop dina sajter med envägslänkar för bästa effekt.
 5. Lägg upp annonser.

3 kommentarer

 1. Välskrivet! Bra att du nämner de att man kan börja med några sidor på direkten så att man får en bra start med länkbyten. Kan annars få en seg start om man ska börja med en och ingen vill göra länkbyten med sidan eftersom den är så ny (och låg pr).
  Länkkataloger är ju bra då det get inlänkar men det är nog bäst att vänta lite extra på tex infoo så att man kan vara säker att sidan blir godkänd.

 2. Bra sammanfattning! Jag blir så less på folk som tror att det är lätt att tjäna pengar på nätet. Dvs dem som tror att jag inte behöver jobba hårt för mina internetpengar.

  Jag tror inte riktigt på samma teknik som du nämner med “länkbygget”. Jag tror mer på att bygga länkar som en pyramid. Basen består av sidor av lägre kvalité och dessa länkar (förutom till sig själva) på en eller två “bra” sidor av kvalité som är den sidan man tjänar pengar på. Pyramiden kan bestå av 2, 3 eller 4 “lager” med sidor med stigande kvalité.

 3. Olof: Tack så mycket! Jag håller definitivt med om det du säger om Infoo. det ger inget att anmäla en nyss påbörjad sajt dit för att sedan bara få den nekad.

  Kim: Tack! Jag blir både less på folk som tror det är enkelt att tjäna pengar och att det knappt krävs något arbete. Sedan är jag trött på alla tjäna-pengar-sidor som alla har sin “eget speciella mirakelrecept” för framgång.

  Det var en intressant pyramidteknik du nämner, som säkert kan fungara bättre. Jag får studera det lite närmare. Huvudsaken, tycker jag, är att visa för “nybörjarna” att det krävs lite krafttag från start. Ett eget litet nätverk av sajter gör det också betydligt lättare att skapa bra länkbyten med andra webbplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *