SEO är inte gratis marknadsföring

Detta inlägg kommer handla om att många kanske ser SEO som en kostnadsfri marknadsföring. Antingen gratis efter det att den sista fakturan till SEO-konsulten är betald, eller gratis eftersom kompetensen finns inom företaget. Jag säger inte emot att SEO kan vara en mycket kostnadseffektiv marknadsföringsform. I detta inlägg pratar jag heller inte om sökordsmarknadsföring i den mening att man köper sökordsrelaterade annonser genom  t.ex. Google Adwords.

Sökmotoroptimering är ett ständigt pågående arbete, speciellt om din sajt ska behålla eller förbättra sin position inom ett mycket konkurrensutsatt område. Detta gör att kostnaderna för SEO:n aldrig bli lika med noll, oavsett om den sköts internt på företaget eller genom ett SEO-företag. I vissa fall kan det gå bra att göra en stor kraftansträngning för att sedan låta det gå som det går. Förr eller senare kommer dock konkurrerande sajter med stor sannolikhet att springa om er.

Den sökmotoroptimering jag anser vara mest långlivad är onpage-optimeringen. Genom att göra sajtens titlar, rubriker och texter bra, samt se till att rätt taggar används har man kommit ganska långt. Tar man kostnaden för detta, och är nöjd så, kan man säga att resten är gratis. På konkurrensutsatta sökord räcker ofta inte detta, utan det krävs ett ständigt arbete med att få inlänkar till sajten. Det kan både handla om att själv ”ragga” länkbyten, men även att jobba mot t.ex. bloggare så att dessa uppmuntras att länka till sajten.

Hur man än gör så är det svårt att komma undan kostnader för denna marknadsföringsform. Tänk på att även en anställd på det egna företaget kostar pengar som får läggas på utgiftskontot för marknadsföring.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *