SD vann valet på webben

Men så var det ju inte riktigt. De “vann” i antalet sökningar (sökpopularitet) enligt Google Insights for Search. Nu är det ju emellertid allmänt känt att Sverigedemokraterna.de toppade Google på det partinamnet innan, under och efter valet. Därför skulle jag nog påstå att den “anti-propaganda”-sajten vann valet på webben, enligt Insights for Search uppgifter. Jag har inte tagit med övriga partier i Alliasen eftersom det inte går att välja fler än 5 söktermer i Insights for Search.

Jag tror också att just hypen kring Sverigedemokraterna.de hjälpte till att dra upp antalet sökningar på just “sverigedemokraterna”.  Folk ville helt enkelt se resultatet med egna ögon efter att de läst om det.

Att enbart titta på dessa siffror är ju knappast en vetenskaplig metod för att utse valets webbvinnare. Det finns många fler faktorer man kan väga in i bedömningen, t.ex. Twitter, Facebook, bloggar och utformning av partisajter.

5 kommentarer

 1. Precis som du skriver så ligger sannolikt .de-historian bakom en stor del av sökningarna vilket är ett klockrent exempel på att man inte bara kan undersöka antal sökningar för att se hur lyckat ett projekt är. Sen är det givetvis så att all uppmärksamhet gynnar en underdog.

 2. Om jag inte misstar mig så var både du och jag emot principen med sidan Kristoffer.
  Jag befarade att den skulle stärka SD tillsammans med allt annat.
  Och vi fick facit i valet.
  Valets största vinnare blev SD. De kom in och blev på ett sätt en del av de etablerade för att inte tala om de miljoner de nu förfogar över under fyra år. Runt 120 miljoner kommer vi skattebetalare ge till dem.

  Så uppriktigt sagt tror jag de skiter i att deras sida inte ligger överst, de klarar sig så bra ändå.

  1. Det stämmer bra att jag var emot Sverigedemokraterna.de och inte ville stötta den med länkar. Det har inte att göra med att jag skulle älska partiet över allt annat, utan att jag tycker att det finns andra och bättre sätt att uttrycka sina åsikter. Jag tycker också det är problematiskt att protestera mot ett parti genom att tysta ner dem. Jag får Sovjet-vibbar. Men det finns alltid ett men. Det är en svår fråga (när det enbart kommer till detta) eftersom det knappast är en demokratisk rättighet att ligga etta på Google. Det hade ju däremot varit helt förkastligt om regering/riksdag/myndighet hade tagit ner deras webbplats för att tysta ner dem.

   Jag var nog lite för oeftertänksam när jag skrev första raden i detta inlägg. Jag kan nog hålla med dig om att de trots allt blev vinnare på webben genom någon form av underdog/hatobjekt-stämpel de fick. Det jag menade med att de skulle förlorat, är ur ett rent SEO-perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *