Så bygger jag länkar

Mina metoder för länkbygge har inte förändrats så drastiskt sedan jag började för 5 år sedan. För mig har länkbyten varit grundbulten i länkbygget, vilket det fortfarande är. Anledningen till att jag gillar länkbyten är att det automatiskt ger mig bra spridning över flera ip-adresser. Däremot har mina länkbyten blivit mer storskaliga med tiden.

Mitt länkbygge idag

När det kommer till länkbyten eftersträvar jag alltid stora byten. Vid varje tillfäller vill jag byta till mig minst 30 länkar för att få lite effektivitet i det. Att sitta och byta enstaka länkar är sällan värt den tid det tar. Undantaget är naturligtvis om man lyckas byta till sig en riktigt bra länk, då kan det vara värt att lägga tid på den. Nyligen gjorde jag ett länkbyte där jag fick 150 länkar. Det kräver såklart att man har en hel del sajter att länka från.

LänkbyggeUtöver länkbyten bygger jag länkar internt mellan mina olika sajter. Här får man vara lite mer försiktig så att man inte skapar ett garnnystan av länkade sajter. För mycket korslänkande mellan egna sajter kan nämligen få Google att reagera. Med lite eftertanke brukar det gå bra och man undviker att länka runt i cirklar mellan sina egna sajter.

En annan, för mig ganska ny metod, är att bygga upp ett stort antal kvalitativa satellitsajter. Dessa ger bra relevans åt mina länkar men är å andra sidan en ganska kostsam metod. Min strategi har varit att bygga upp nischade bloggar på både nyregistrerade och snappade domäner. När man jobbar med satellitsajter får man inte glömma att bygga länkar till dem. Jag bygger länkar till de som ligger på snappade domäner för att med ankartexter nischa om dem från tidigare inriktning. De på nyregistrerde domäner bygger jag av naturliga skäl länkar till för att de ska få styrka att skicka vidare till målsajterna. Sedan tror jag de mår bra av att få en jämn tillströmning av inlänkar.

Att använda snappade domäner och peka om (301 Redirect) dem mot en sajt som ska förbättra ranking är en metod jag använt. Här tycker jag det är viktigt att den snappade domänen tidigare hade liknande inriktning som sajten man pekar den mot. Om du har en sajt om hundar bör du snappa gamla kennel-domäner och peka om.

Länkbygge jag övergett

Nu för tiden bygger jag inte länkar genom länkkataloger och bloggkommentarer i samma utsträckning som förr. Det händer då och då att jag späder ut länkprofilen med några kommentarslänkar. Ofta för att få in lite nofollow-länkar i profilen. Jag har aldrig varit ett stort fan av bloggkommentarer. Om man ska göra det snyggt är det alltför tidskrävande jämfört med att få till ett stort och smidigt länkbyte. Gör man det fult köper man ett program som pushar ut 10 000 kommentarer i ett svep = a.k.a SPAM.

Gästbloggande är en metod jag inte använt så mycket. Antagligen kommer jag inte heller göra det i någon större skala i framtiden. Det är helt enkelt för tidskrävande. Däremot kan det vara bra av andra anledningar, t.ex. för att bygga det egna varumärket och knyta kontakter i branschen. Men för att bättra på rankingen på enskilda sajter är det ingen metod jag kan tänka mig är särskilt lönsam.

17 kommentarer

  1. Det var ett blogginläggsbyte. Jag gav honom 150 inlägg att pulicera på hans bloggar, han gav mig 150 inlägg att publicera på mina.

 1. Bra inlägg Kristoffer, som dan säger här, hur orkar man skriva 150 olika inlägg med unikt innehåll om samma nisch? om nu det handlade om en och samma nich.

  Hur ser google enligt din uppfattning om att 150 länkar kommer till live direkt under en kort period?

  Snappade domäner, hur länge behåller de länk-kraften efter 301an? förvinner den med tiden eller är det samma?

  N>ågra frågor kom det här :)
  Mvh

  1. Som tur är finns det skribenter som orkar skriva. Det kostar en liten slant, men det är det värt för att slippa och snabba på jobbet.

   När jag gör så här stora byten försöker jag sprida ut publiceringarna med 5-6 dagars mellanrum. Får man däremot länkar till olika sajter kan man lika gärna slänga upp dem på samma gång.

   Min erfarenhet är att de behåller styrkan så länge de gamla länkarna får ligga kvar. Sedan beror det också på hur mycket de länkar ut. Om de med tiden länkar till många sajter tappar varje successivt länk styrka.

 2. Väldigt bra inlägg. Jag har någon slags hatkärlek till sökmotoroptimering och länkbygge. Jag använder mig av det själv, men det förstör själva grundidén som Google och Bing har. Om man lätt kan köpa sig platser längst upp i sökresultat, vad är då poängen med att bygga en bra sida?

  1. Att man köpt SEO för att nå toppen betyder inte att ens sajt är dålig. Dessutom finns det mycket annat att vinna på att skapa en bra sajt, t.ex. att öka konvertering och kundnöjdheten. Inom många branscher är det svårt att få de där naturliga länkarna som tar ens sajt till toppen.

   Alla placeringar har sitt pris, det som skiljer sig är om man väljer att betala Google för annonser eller anlitar en SEO-konsult för länkbygge och on-page.

 3. Tack igen för en inspirerande inlägg, nu ska jag se till att skapa en del länkar inför sommaren, är det någn som läser detta som har en bra och ( prisvärd ) skribent? mejla gärna.
  Då gäller det att hitta bra ställen att låta artiklerna göra nytta :)

  1. Släng iväg en förfrågan till Daniel Larsson (info@daniellarsson.org). Han tar 35-45 öre per ord beroende på kvalitet. Är det texter som det bara ska länkas från så går det bra med 35 öres-kvalitet.

   Vill du publicera inläggen gratis kan du kolla in min lista över svenska artikelkataloger. Annars kan du alltid köpa postningar på länkbloggar. De priserna brukar ligga på mellan 100 och 300 kr per länk.

 4. Tack för tipsen, Har nu kört på artikelkataloger ett tag och började se resultat vilket gör att man vill så gärna försätta med detta, 35 öres-ord är inte alls dåligt.
  Tack igen

  1. Länkar i artiklar och blogginlägg tycker jag också funkar bra. Det kan vara bra att späda ut länkprofilen så att den inte bara innehåller en viss typ av länkar. Då kan man faktiskt få lite nytta av de gamla länkkatalogerna.

 5. Hej! Använder du dig inget av ”social bookmarking”, t ex tweets (för att få re-tweets), delningar på facebook och google+ samt andra sociala nätverk? Tror du att det ger någon nämnvärd effekt i form av snabbare indexering och klättring i rankingen hos google?

  1. Har aldrig använt det i någon större omfattning. Min erfarenhet är att det är skräplänkar som inte gör någon skillnad för rankingen. Om man köper länkpaket med 100 sociala bookmarks eller liknande.

   När det kommer till indexering kan det dock göra den snabbare. Det kan vara ett alternativ för att får en helt ny sajt att snabbt indexeras. Men å andra sidan kan man bara skicka en tweet själv och hoppas Google fångar upp den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *