Ny metod för kommentarsspam?

Jag har den senaste veckan fått många kommentarer i Akismets spamskydd som verkar vara riktiga kommentarer. När jag kollade närmare på dem såg jag däremot att spamroboten helt enkelt kopierat en tidigare kommentar rakt av, men satt ett annat namn och URL till hemsida på den egna kommentaren. Måste säga att jag tycker att det är ett ganska smart drag av spammarna eftersom jag var väldigt nära att gå på det och godkänna kommentaren. Hade det inte varit för att de vid första försöket kopierat en av mina egna kommentarer så hade det kanske lyckats. Tanken blev då “men vänta nu, jag känner igen den här kommentaren, har inte jag skrivit något väldigt liknanande detta??”. Det trevliga är ändå att Akismet lyckas avslöja dessa kommentarer som ser väldigt äkta ut. Det finns inga länkar i texten utan bara där man fyller i URL till hemsida-fältet. Det skulle vara intressant att veta hur många faktorer Akismet väger in för att avslöja spam. IP, ursprungsland kontra språk på aktuella sajten, ordigenkänning (typ läkemedelnamn) m.m.

2 kommentarer

  1. Det var en intressant variant på spam. Förmodligen kommer det kanske bli mer vanligt med sådana typer av spam istället för traditionella med massa länkar i texterna osv.
    Häftigt och bra var det iaf att Askimet faktiskt kunde avslöja dem.

  2. Jag tror precis som dig att det kommer bli vanligare. Med tiden lär sig folk känna igen spam och då måste de utveckas för att lyckas lura till sig publicitet.

    Jag är fascinerad över att Akismet lyckades genomskåda dessa till synes legitima kommentarer. Det verkar som att de lyckats snappa upp att de postades av ett svartilistat IP eller innehöll en tidigare rapporterad mailadress. Det kan även vara den postade url:en som aktiverat filtret… en känd spamdomän t.ex…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *