Inlägg nr. 700 – Jobbiga kunder

Då var vi framme vid det 700:e inlägget och traditionenligt firar jag vart hundrande inlägg i rubriken. I detta inlägg kommer jag ge utlopp för min frustration över jobbiga kunder. Jag blev tipsad om Clients From Hell av Jonas och har nu spenderat en dryg timma på sajten. Nu känner jag mig bara full av förakt mot idiotiska kunder som kommer med skambud eller har egna idéer som helt enkelt är klippt värdelösa. Varför kan inte dessa personer överlåta ansvaret till en person som besitter kunskaperna? I detta fall en webbutvecklare alt. designer.

Själv har jag inte så stor erfarenhet av kunder eftersom jag sällan tar på mig uppdrag. Jag har bl.a. gjort lite jobb åt vänner och bekanta. Det har funkat bra, mycket tack vare den ”fria diskussion” man kan ha vänner emellan. Jag har däremot andra vänner inom webbranschen som även dem har egna historier om irriterande kunder. Det verkar som att alla är drabbade av dessa otrevliga ”vet bäst själv”-människor.

För att komma till rätta med dessa problem rekommenderar jag att man är rak mot klienten. Förklara tydligt och sakligt varför du inte tycker att hans/hennes idé  är bra. Som webbutvecklare vill man ju i slutändan ha en nöjd kund, och vet man att kunden inte kommer vara nöjd med sin lösning så är det bättre att påpeka det även om det kan vara lite jobbigt att ”stöta sig” med personen. Vill man dessutom kunna visa upp arbetet för potentiella kunder så kan det ju inte se ut som skräp.

Det kanske blev ett svammligt inlägg, men jag får ustäkta mig med att jag fortfarande är upprörd över det jag läste på Clients From Hell.

5 kommentarer

  1. Hittade den där clients from hell sidan för något halvår sedan, en hel dag försvann då jag läste igenom alla. Haha

    Vissa av dem är så sjukt bra att man nästan gråter av skratt. När jag arbetade som nätverkstekniker/support-tekniker så läste jag någon liknande sida om datarelaterade telefonsamtal till supporten som var roliga. Sitter på en del roliga exempel själv till anställda som ringt mig på ett stort svenskt företag.

    ”hej jag stoppade in en cd-skiva i datorn men nu när jag ska ta ut den så ligger ingen skiva där”

    När jag kom dit visade det sig att han hade en sådan där slot-in cd-rom men han hade missat den och forcerat in skivan i en springa i datorn istället. Skivan hittades liggandes på moderkortet.

  2. Aj då, det var ju inte alls meningen att du skulle koka av ilska, snarare bubbla av skratt. Tycker det är typiska fall av ’ska man skratta eller gråta’, så bättre då att skratta åt idiotin.

  3. Det har faktiskt blivit många skratt, även i de fall man blivit väldigt irriterad. jag skrattar åt idiotin men tycker samtidigt synd om de som tagit sig an dessa klienter. Detta inlägg var mer en pik till alla som ska anlita en webbkonsult att de ska tänka till innan de kommer med sina förslag. Det kan vara bra att försöka sätta sig in i den andres situation och inte gå på fördomar om vad arbetet går ut på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *